Tot ce trebuie sa stiti despre calatorii. Sfaturi utile intr-o calatorie. Lucruri ce nu trebuiesc uitate la plecarea intr-o calatorie
Tot ce trebuie sa stiti despre calatorii
Planificarea unei calatorii in strainatate presupune, in primul rand, o informare corecta asupra conditiilor de intrare si regimul de sedere din tara de destinatie. Fie ca vorbim de conditiile privind traficul auto, legislatia vamala, utilizarea cartilor de credit sau de regimul de calatorie al animalelor de companie, cetatenii romani trebuie sa tina cont de faptul ca exista anumite particularitati nationale care trebuie respectate in functie de tara in care se efectueaza deplasarea.
Cateva sfaturi utile de calatorie adresate de FEDERATIA PATRONATELOR DIN TURISMUL ROMANESC celor care se pregatesc sa plece in vacanta, in tara sau strainatate.
1. Rezervati bilete din timp Hotelurile si agentiile de turism au tarife diferite functie de perioada. In plin sezon, veti plati mai mult decat in restul anului, astfel ca o rezervare facuta din extrasezon sau cu mult timp inainte va poate aduce o oferta mai ieftina cu pana la 30%. Daca sunteti interesati de un anumit eveniment (concert, festival) este indicat sa va asigurati cazarea din timp.
2. Cautati atractiile zonei. Agentiile pun la dispozitia clientilor brosuri complete pentru orice destinatie turistica oferita. Puteti afla despre restaurantele din zona in care mergeti, despre localuri, cluburi, muzee, hoteluri si alte atractii. Astfel de detalii puteti gasi ( mai ales n.red. ) pe internet.
3. Folositi Internetul cat mai mult pentru a va informa si a face rezervari inca de acasa: programari la muzee, studiati orasele, drumurile de acces, cititi parerile, aflati recomandarile si “interdictiile” celor care au calatorit unde vreti si dumneavoastra sa ajungeti. Tot mediul virtual va poate informa despre capcanele locale si despre ce trebuie sa evitati cand ajungeti la destinatie.
4. Notati numerele de telefon ale serviciilor de urgenta din zona respectiva si nu uitati sa va asigurati ca aveti si datele de contact ale ambasadei sau consulatului Romaiei in tara respectiva.
5. Activati-va roaming-ul din timp, aflati conditiile si tarifele si creeati-va toate conditiile pentru a tine legatura cu cei din tara.
6. Smartphone-ul poate fi un bun prieten atunci cand calatoriti in timpul vacantei. Functionalitatea de baza va va permite sa accesati itinerarii prin e-mail sau site-ul web al companiei aeriene direct de pe telefonul mobil. Puteti folosi, de asemenea, smartphone-uri ca o modalitate de a cauta informatii diverse.
7. Nu toate retelele Wi-Fi sunt bune. Exista o multime de retele wi-fi libere care sunt create in scopul de a afla nume de utilizator si parola. Fiti atenti la retelele pe care le alegeti inainte de a incepe sa introduceti informatii private.
8. Faceti asigurari de sanatate si vaccinuri. Asigurarea de sanatate si vaccinurile reprezinta unele dintre cele mai importante detalii atunci cand plecati in vacanta. Este bine sa va asigurati ca sunteti protejati impotriva bolilor frecvente pe plan local. Daca este nevoie, vaccinati-va, cumparati pastilele recomandate si incheiati o asigurare de sanatate. In caz ca veti avea nevoie de asistenta medicala locala, asigurarea va va scuti de mult stress si de costuri suplimentare.
9. Informati-va despre vreme. Vremea are o importanta deosebita pentru succesul unei vacante. Informati-va despre temperaturi si precipitatii. Uneori, diferentele dintre zi si noapte pot fi foarte mari in unele zone. Asta va va ajuta la realizarea garderobei adecvate pentru calatorie. Detalii despre cele mai bune perioade pe coonsilierturism.ro
10. Luati in bagaje haine pentru toate temperaturile sezonului, haine si de soare, si de ploaie.
11. Manifestati prudenta la bani! Interesati-va din timp care este cursul valutar oficial si cum puteti schimba banii odata ajunsi la destinatia aleasa. Informati-va daca este indicat sa platiti in euro, dolari sau in moneda nationala, unde gasiti ATM-uri si care sunt costurile locale.
12. Cititi recomandarile de pe site-ul politiei romane, ministerului afacerilor externe si al politiei de frontiera. Aici veti gasi recomandari generale pentru cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in strainatate, sau atentionari speciale pendtru diferite situatii. Detalii aici .
13. Atentie la cutumele locale! Fiecare tara are propria cultura si de multe ori putem fi surprinsi de diferentele culturale si nu numai dintre tara in care ne petrecem vacanta si cea din care venim. Este bine sa va informati asupra gesturilor care ar fi mai bine sa nu le faceti in destinatia aleasa, fiind considerate ofensatoare. De altfel, este important de stiut daca in tara respectiva se lasa bacsis la restaurant sau nu, care sunt saluturile si gesturile de multumire, care este eticheta pentru vizitarea cladirilor istorice sau spirituale. De asemenea, aflati daca in statiunea in care mergeti se fumeaza pe strada sau nu, ce tip de curent electric si ce prize se folosesc, pentru a nu avea surprize dintre cele mai neplacute.
14. Invatati cateva lucruri despre cultura si istoria tarii de destinatie!Inainte de plecare, cititi cate ceva despre trecutul istoric al tarii in care mergeti. Astfel, veti putea intelege mai bine cultura respectiva. Cunoasterea mediului politic si a istoriei unei destinatii va poate ajuta sa o apreciati din mai multe unghiuri, sa va faceti o idee cat mai completa.
15. Aflati detalii despre bucataria locala. Mancarea este un amanunt destul de important. Este bine sa aflati ce mancaruri locale veti putea savura. De asemenea, este indicat sa stiti daca apa de la chiuveta este potabila. In cazul in care suferiti de anumite afectiuni ce necesita un regim special, cautati detalii despre locurile in care puteti manca ce vi se permite. Aveti grija la delicatesele locale! Puteti fi tentati sa incercati cat mai multe mancaruri deodata, lucru ce poate declansa indigestii neplacute.
16. Insusiti-va expresii in limbi straine. Chiar daca in mai toate statiunile turistice veti intalni oameni care vorbesc cel putin o limba de circulatie internationala, este bine sa invatati cateva cuvinte in limba vorbita in zona respectiva. Expresii de baza precum „Multumesc”, „Buna ziua”, „Cat costa” va pot fi de mare ajutor in vacanta.
17. Nu uitati acasa trusa farmaceutica! Chiar daca inainte de o vacanta nu ne gandim decat cum sa petrecem mai frumos, este bine sa nu uitam de trusa de concediu. Iata ce nu trebuie sa lipseasca din trusa farmaceutica de concediu:
– Un antivomitiv, un antidiareic pe baza de argila, un laxativ usor, un pansament gastric si un preparat care sa stimuleze digestia si sucurile digestive;
– Analgezice pentru dureri de cap, dinti sau spate;
– Cateva medicamente pentru raceala, febra si tuse;
– Alcool medicinal, plasturi, fasa si apa oxigenata pentru cazurile de genunchi sau coate julite, entorse;
– Daca suferiti de boli cronice, sub nicio forma nu plecati fara medicamentele pe care trebuie sa le luati in mod normal!
18. Pentru a preveni furturile din buzunare, amintiti-va sa respectati urmatoarele ”reguli de aur”:
– In zonele aglomerate din piete, bazare, gari, autogari, magazine, manifestati atentie sporita asupra banilor sau altor obiecte personale.
– Nu purtati portmoneul in buzunarele exterioare ale vestimentatiei, in sacosa sau la vedere, ci in posete, borsete sau in buzunarele interioare.
– Tineti poseta, cat mai aproape de dumneavoastra, avand permanent control asupra ei.
– In magazine evitati sa lasati gentile sau borsetele nesupravegheate in cosurile de cumparaturi.
– Cand efectuati diverse plati, nu scoateti toti banii pe care-i aveti, ci numai suma de care aveti nevoie.
– Nu numarati banii pe strada sau cand sunt mai multe persoane in jurul dumneavoastra.
– Nu pastrati in acelasi loc banii, cardurile, actele personale si cheile locuintei sau autoturismului.
– In aglomeratie, daca va simtiti bruscati cu intentie, controlati-va geanta sau portmoneul chiar in acel moment si priviti cu atentie persoanele din jurul dumneavoastra.
19. Protejati-va locuinta personala inainte de plecarea in concediu! Odata cu plecarea de acasa pentru o perioada mai indelungata, locuinta dumneavoastra devine vulnerabila la atacurile hotilor. Pentru a reduce riscurile de furt, dar si pe cele de incendiu sau explozie:- La parasirea locuintei inchideti ferestrele, usile de la balcoane/terase si incuiati cu grija usa de la intrare. Verificati daca gazele si apa sunt inchise. Daca este posibil, incuiati si usile camerelor in care exista obiecte de valoare; Rugati vecinii sa va supravegheze locuinta, sa va ridice corespondenta, facturi, instiintari, materialele publicitare din cutia postala sau prinse in usa, care confirma lipsa dumneavoastra de la domiciliu;- Nu pastrati in casa sume mari de bani, bijuterii sau alte obiecte de valoare;- Parasiti locuinta cat mai discret. Pregatiti plecarea astfel incat sa nu dureze mult si sa nu atrageti atentia.
20. Odata cazati la hotelul ales, amintiti-va:
– La plecarea din camera hotelului asigurati atat usile cat si ferestrele, iar pe balcon nu lasati obiecte sau bunuri de valoare;
– Nu afisati ostentativ bijuterii sau sume mari de bani. Atentie la genti, portofele, sacose: acestea pot fi tentante pentru hoti;
– Pastrati-va banii si documentele in seifurile hotelurilor, bancilor sau in alte locuri ce prezinta siguranta;
– Atentie la unitatile bancare (ATM-uri) de unde ridicati sume de bani;
– Atentie unde realizati schimbul valutar. Alegeti unitati bancare sau case de schimb autorizate;
– Evitati consumul exagerat de alcool, care va poate transforma in autori sau victime ale unor infractiuni, ca sa nu mai vorbim de sanatatea dvs.
– Evitati discutiile contradictorii cu persoane aflate in stare de ebrietate sau cu un comportament agresiv;
– Evitati plimbarile la ore tarzii in locuri izolate sau intunecoase;
– Nu cumparati bunuri, obiecte sau valori de la persoane neautorizate deoarece acestea pot proveni din infractiuni sau pot fi contrafacute. Alegeti numai unitati specializate si autorizate. Atentie la instructiunile produsului, certificatul de garantie sau termenul de valabilitate al produsului