In topul plantelor care conduc la cresterea imunitatii se numara: echinaceea, arnica, aloe vera, catina, afinul.

Dintre multiplele plante pe care le putem folosi pentru scopul mai sus mentionat am alcatuit un top cu cele mai puternice cinci privind actiunea lor imunostimulatoare (aceasta nefiind insa singura lor calitate).


1) Provident - Imprumut rapid cu dobanda la jumatate

[Accesati online - AICI]


2) Oferta online Viva Credit - si pentru cei cu istoric negativ

[Completeaza formular]


1. Echinacea – mareste capacitatea nespecifica a organismului de a rezista la infectii. Are rol de vaccin natural nespecific, actioneaza rapid (dupa trei-cinci zile de administrare regulate) si nu are efecte secundare nedorite. Cel mai frecvent utilizata este specia cu flori rosii. Se utilizeaza mai frecvent sub forma de pulbere (obtinuta prin macinarea mecanica a plantei) sau sub forma de tinctura. Ceea ce e interesant este ca planta are efect chiar asupra infectiilor deja instalate (putem spune ca are, nu doar rol profilactic ci si adjuvant in terapie). De exemplu, in infectiile cu virus gripal administrarea acesteia amelioreaza atat simptomele infectiei gripale cat si simptomele altor boli coexistente (mai ales din sfera ORL si stomatologica – de exemplu: sinuzite, gingivite). De asemenea, Echinaceea este folosita la sportivii de performanta, ca mijloc de crestere a imunitatii nespecifice in fata stresului fizic (antrenamente si competitii) si psihic (legat de participarea in competitii). Echinaceea o gasim sub diverse denumiri comerciale atat in farmacii alopate cat si in magazine de tip Plafar.
2. Arnica – are pe langa efecte imunostimultoare si o actiune antibiotica notabila ceea ce o face utila in tratarea infectiilor bacteriene deja instalate (faringita, sinuzita, bronsita). Arnica se foloseste intern mai ales sub forma de tinctura. Produse de acest tip gasim in magazine naturiste. In farmacii gasim arnica sub forma de gel. Acesta este util in tratamentul local al contuziilor musculare, entorselor si inflamatii ale partilor moi (tendinite, bursite, miozite). Actiunea arnicai apare relativ rapid dupa prima administrare si nu are nici un fel de contraindicatie sau de efect advers.
3. Aloe Vera – se poate folosi atat local (pentru efectele ei benefice in caz de arsuri, rani, iritatii mecanice sau intepaturi de insecte) cat si sistemic (atat pentru rolul ei antipiretic si antiinflamator cat si pentru cresterea imunitatii nespecifice).Pentru cresterea imunitatii trebuie folosit gelul obtinut din pulpa de aloe (se gaseste in magazine naturiste). Administrat zilnic ne putem astepta la aparitia efectului scontat dupa doua-trei saptamani.
4. Catina – Dintre plantele enumerate pana in prezent catina este prima care se gaseste relativ simplu si la noi in tara sub forma de vegetatie spontana. Este un arbust care creste in special pe soluri bogate in sare, mai ales in regiuni de deal. Efectele curative si profilactice ale catinei sunt cunoscute inca din antichitate. Ceaiul, dar mai ales siropul sunt bune energizante si cresc rezistenta organismului in fata bolilor. Exista de asemenea, ulei de catina. Ceaiurile de multi-fructe contin in cele mai multe cazuri si catina. In afara de rolul ei de crestere a imunitatii organismului, catina se foloseste cu succes in afectiuni buco-dentare, duodenale si in tratarea unor infectii bacteriene de intensitate redusa din sfera ORL.
5. Afinul – este o alta planta care se gaseste relativ usor pe teritoriul tarii noastre. E bine de stiut ca nu doar bobitele negre si placute la gust sunt partea buna a plantei, atat tulpina cat si frunzele afinului avand efecte benefice. Afinul se gaseste in general, in zona montana la peste 1200 de metri altitudine. In afara de reglarea proceselor imunitare si cresterea rezistentei organismului la infectii afinul mai este folosit in tratamentul adjuvant al diabetului zaharat, in protejarea organismului in timpul curelor de radioterapie, precum si in diverse boli degenerative ale vaselor de sange. Afinul este folosit sub diverse forme, cele mai frecvent utilizate fiind siropul si ceaiul (decoct).