Timp pierdut la cumparaturi. Cumparaturile au ajuns sa fie si la noi vazute ca un mijloc de eliminare a depresiei. Evident intr-un cerc restrans.

Persoanele ahtiate dupa shopping pot fi victimele unei disfunctionalitati in luarea deciziilor.

Potrivit unui studiu american, publicat in revista „Nature“, hotaririle privind ce sa cumparam sint luate de citiva neuroni aflati in cortexul orbito-frontal (COF), o zona a creierului localizata in spatele ochilor.

Cea mai mica leziune care o afecteaza poate cauza un comportament irational apropo de shopping. Studiul din care a rezultat aceasta concluzie a avut ca subiecti un grup de macaci. Lor li s-a dat sarcina de a alege intre sucul de grapefruit si cel de portocale, in cantitati diferite. Maimutele il preferau pe cel dintii, dar, atunci cind cantitatea de suc de portocale s-a triplat, si-au schimbat preferintele.

Modificarea in cauza s-a produs din cauza COF-ului, care trebuie sa echilibreze solicitarile din diverse parti ale creierului, care corespund diferitelor simturi: ne place o pereche de pantaloni din cauza culorii, o palarie din cauza texturii etc. Camillo Padoa-Schioppa, neurobiologul care a condus cercetarea, a declarat ca „atunci cind e vorba despre cumparaturi compulsive, cred ca putem fi siguri afirmind ca o disfunctionalitate in COF le declanseaza“.

Conform spuselor omului de stiinta, aceeasi zona a creierului „se lumineaza“ in cazul celor care practica jocurile de noroc sau sint dependenti de droguri.

Contra depresiei feminine
Conform unei anchete realizate de canalul britanic de televiziune „Discovery Home and Health“, majoritatea femeilor isi combat deprimarea cu ajutorul treburilor casnice si al cumparaturilor. De altfel, Asociatia Psihiatrilor Americani nu considera cumparaturile compulsive o tulburare mentala. Anumiti experti o vad ca pe un soi de dependenta asociata de obicei cu un nivel scazut de auto-incredere.