Supe si ciorbe. Supa crema de mazare. Bors de perisoare. Bors de peste.
Supa crema de cartofi
Fierbem 500 de g de cartofi (curatati de coaja) cu doua cepe, sare si verdeata (dupa prfeferinte, marar sau patrunjel). Cand sunt fierti ii lasam sa se raceasca cat sa putem lucra cu ei. Ii zdrobim si ii amestecam cu zeama in care au fiert, adaugam 600 ml lapte, o lingura de faina desfacuta in putina apa rece, si mai dam cateva clocote, Putem drege zeama cu un galbenus (frecat cu furculita inainte). Servim cu crutoane de paine prajita si verdeata tocata.
Supa crema de conopida
Punem sa fiarba in 1,5 l de apa o conopida (o conopida de dimensiuni medii) si 400 g de cartofi. Dupa ce au fiert punem de o parte cateva bucatele de conopida, iar restul de conopida si cartofi ii zdrobim fin. Legam piureul obtinut cu un rantas alb din 30 g unt, o lingura de faina si 100 ml lapte. Subtiem cu zeama in care a fiert conopida. Servim cu crutoane de paine prajita si bucatele mici de conopida.
Supa crema de spanac
1 Kg de spanac, fiert in apa clocotita, intr-un vas neacoperit, ca sa-si pastreze culoarea, il tocam marunt si-l zdrobim bine cu o lingura de lemn (sau bagat la blender cu putina zeama). Topim 30 de g de unt in fundul oalei, presaram o lingura de faina, amestecam putin, adaugam jumate de litru de lapte, spanacul cu o parte din zeama in care a fiert, sare si mai dam cateva clocote. Se poate drege cu ou sau smantana, ori servit cu cascaval ras si patratele de paine prajita.
Supa crema de mazare verde
1 Kg de mazare fiarta o dam prin sita sau la blender amestecata cu zeama in care a fiert (cca 2 litri apa), o punem din nou la fiert pana da cateva clocote si o amestecam cu jumate de litru de lapte ori cu smantana (400 g) (atentie la smantana, trebuie amestecata intr-un castron cate o lingura de smantana si un polonic de zeama fierbinte, inainte de a turna, altfel smantana se taie la fiert). Dregem supa cu galbenus sau adaugam bumbacei (un fel de taitei facuti dintr-un ou, 100 g de faina, 100 ml de lapte si putin unt, 25-30 g – se face un aluat din care se ciupeste un bumbacel mic – cat apucam cu varful degetelor, care se fierb in apa clocotita, dupa care se adauga in supa crema de mazare. Bumbaceii fierb cam 10-15 minute, dar trebuie incercati.
Ciorba de zarzavaturi
Punem la fiert zarzavat de supa – un morcov, un patrunjel, un pastarnac, o ceapa taiata marunt, un pumn de fasole verde, o ceasca de mazare verde, un dovlecel, cateva rosii, un ardei gras si o bucatica de varza (toate trebuiesc taiate cubulete – cub cu latura de 1 cm, maxim 2. Rosiile le punem dupa ce au fiert celelalte legume (pentru ca altfel le opreste din fiert), iar ardeii ii dam doar un clocot, pentru ca altfel se topesc. Dregem ciorba cu zeama de lamaie, cu smantana si galbenus, adaugam verdeata, dupa gust (merge si marar si patrunjel si leustean). Daca dorim sa ingrosam un pic zeama, desfacem o lingura de faina in apa rece si o turnam in ciorba, lasand-o sa dea cateva clocote, ca sa se fiarba faina.
Supa de ciuperci
Fierbem 500 de g de ciuperci curatite, spalate si taiate bucati mici in prealabil, in 2 l de apa, cu o legatura de verdeata tocata (merge mai bine cu marar, dar e buna si cu patrunjel). Legam supa cu o lingura de faina amestecata cu apa rece si o lingura de ulei, mai dam un clocot, dupa care adaugam smantana (cca. 400 de g, turnata usor – se amesteca intr-un castron cate o lingura de smantana cu un polonic de zeama de supa fierbinte si se toarna amestecul in supa; se face la fel pana se termina smanantana). La sfarsit se adauga o legatura de marar tocat. Daca dorim sa facem o supa crema de ciuperci, inainte de a adauga smantana se strecoara supa si se da amescul la blender cu putina zeama, apoi se amesteca smantana cu zeama ramasa, dupa care se toarna sosul de ciuperci rezultat de la blender. Se mai da un clocot si se ia de pe foc. Se poate adauga verdeata tocata, dar e de preferat sa adaugam cand servim la masa supa.
Ciorba de carne
O facem din bucatele de carne care nu sunt bune la gatit, si din oase (daca aveti timp si rabdare este bine ca orice ciorba sa o faceti intr-o fiertura de oase). Ciorba este mai gustoasa daca asmestecam cateva feluri de carne: de vaca, de porc, de b erbec sau miel. Cand carnea e aproape fiarta, adaugam 1/4 Kg de zarzavat de supa dat pe razatoarea cu gauri mari, multa verdeata, 3 linguri de orez, leustean. Dupa ce a inflorit orezul, acrim cu bors acru (bors facut in casa, bors de tarate) sau cu lamaie. Dregem ciorba cu smantana si un galbenus. Putem servi si limpede, fara smantana si ou. La fel procedam si la ciorba din carne de pui
Bors de perisoare
Facem periosoare din 500 de grame de carne tocata (este bun amestecul de piept de porc cu pulpa vita, dar merg si alte combinatii sau folositi un singur tip de carne, merge si carne de pui sau curcan, un pic mai grasuta.
Baza pentru ciorba de perisoare este o fiertura de oase (fie de vita, fie de porc, fie in amestec). In aceasta fiertura de oase se pun la fiert legumele (un morcov, un pastarnac, un patrunjel, o ceapa mare – legumele se pun dupa gust, in sensul ca putem adauga si altele sau putem scoate din cele mentionate.Legumele se dau pe razatoarea mare. Dupa ce au fiert legumele in proportie de 80% (nu e nicio problema daca sunt un pic mai fierte) se adauga perisoarele, care fier circa 20-25 de minute, la foc mic. Dupa ce au fiert perisoarele se adauga borsul de tarate care trebuie sa fie acru dupa gust. Borsul se fierbe inainte de a-l turna in ciorba, trebuie sa fie fierbinte, sa nu intoarca ciorba din fiert. La sfarsit se adauga verdeata tocata. Este buna ciorba cu leustean, insa, dupa rpeferinte, fiecare pune ce-i place. Se serveste la masa cu smantana si ardei iute. Merge si fara.
Bors de peste
Fierbem 1Kg de peste marunt (proaspat, sa nu fie sarat sau congelat, in rest poate sa fie orice specie) cu zarzavat de ciorba (morcov, ceapa, pastarnac, patrunjel, telina). Zarzavatul poate fi fiert intreg. Dupa ce a fiert pestele astfel incat oasele sa fie comestibile (se fierbe destul de mult ciorba pentru a ajunge in acest stadiu), se strecoara zeama si se pune din nou la fiert. Se adauga din nou zarzavat dat pe razatoarea mijlocie (mai putin zarzavat, ne putem rezuma la un singur morcov pentru culoare). Dupa ce da cateva clocote morcovul pana se inmoaie usor, adaugam bucatile de peste (peste mai mare) si turnam si borsul clocotit in prealabil. Odata cu morovul putem adauga si 1-2 linguri de orez. Se asezoneaza cu verdeata (de preferat leustean). Se poate drege ciorba cu un galbenus.