Retete simple, dar gustoase, de sosuri
Sos de maioneza
Amestecam pe foc o lingurita rasa de faina alba cu o lingura de ulei si 2-3 linguri de apa rece, pana se ingroasa. Dupa ce s-a racit, adaugam un galbenus, il frecam cu sare, ca sa se inroseasca, adaugam jumatate de pahar de ulei, turnam incet si batem cu furculita apoi acrim dupa plac cu lamaie sau otet. In cateva minute maioneza este gata, si preparata astfel, nu se taie. Daca e prea groasa, o subtiem cu apa rece.
Sos de rosii
Fierbem 1 Kg de rosii, impreuna cu o ceapa taiata marunt, verdeata, foi de telina. Dam totul prin sita punem iar la foc si indulcim cu zahar, dupa gust. Scadem cat trebuie si daca sosul nu este destul de gros, il ingrosam cu putina faina desfacuta cu ulei si apa rece.
Sos alb (ciulama)
Amestecam 4 linguri de faina cu 2 linguri de unt moale sau ulei, la foc mic, fara a colora. Stingem cu 1/2 l late, cu zeama de carne sau zeama de legume si punem la fiert, la foc mic, circa 10 minute. Dupa ce am luat de pe foc, adaugam o lingura de unt. Acest sos e bun pentru orice fel de legume fierte, la rasol de carne, de peste, la perisoare, la ciuperci.
Sos alb de lamaie
Se amesteca ciulamaua cu zeama de lamaie, felii de lamaie fara coaja si verdeata. Servim la carne de vitel si de pasare.
Sos galben
Dregem ciulamaua cu zeama de lamaie, felii de lamaie fara coaja si verdeata. Servim cu orice fel de legume, peste, carne.
Sos pentru fripturi
Scurgem sosul fripturii cu toata grasimea ei, il strecuram printr-o sita deasa si adaugam 1/4 Kg smantana amestecata cu o lingura de faina. Mai dam un clocot, acrim cu putina zeama de lamaie (merge si fara) sau punem o lingurita de mustar si turnam fierbinte peste friptura taiata felii.
Sos traditional
Amestecam bulion de rosii (sau un Kg de rosii fierte si trecute prin sita) cu 60 ml ulei, 2 cepe rase si o lingura de faina, adaugam treptat apa rece si fierbem 15-20 de minute si apoi strecuram.
Sos ostropel
La sosul traditional adaugam o capatana de usturoi.
Sos de marinata
Sosul traditional, fara faina, il preparam cu ulei mai mult, usturoi, otet dupa gust, foi de dafin, piper, sare. Dupa ce a fiert bine, dam prin sita. Pentru a-i da aroma mai buna, putem fierbe sosul cu zarzavat de supa. Servicm la mancaruri reci, de gasca, rata, iepure, la peste, limba, fripturi.
Sos grecesc
Se amesteca 100 ml ulei, un varf de cutit de sare, 2 legaturi de verdeata tocata, zeama de la o lamaie si piper macinat. Servim cu peste, cu carne rece sau cu salata.