Retete clasice de salate. Salate ca pe vremuri, cum faceau bunicile noastre.
Salata de cartofi
Taiem in felioare 1 Kg de cartofi fierti in coaja si curatati. Ii amestecam cu sos subtire de maioneza. Putem varia gustul acestei salate adaugand ceapa taiate felioare subtiri (lasate un pic la inmuiat cu sare), ardei gras felioare subtiri, castravete acru, pestisori sarati sau felii de scrumbie, felii de ou fiert, andive, felii de sfecla, gogosari.
Salata de cruditati
Radem pe razatoarea cu gauri mari o telina cruda, un morcov mare, un pastarnac, o bucata de varza dulce alba sau rosie. Amestecam cu sos grecesc sau maioneza. Putem face salata de cruditati numai dintr-un singur fel de legume: varzavarza, gulii, andive, telina, morcovi. Presaram cruditatile cu sare si lasam cateva ore sa se inmoaie (in afara de andive si de salata verde).
Salata de conopida
Rupem bucatele de conopida mare fiarta, le asezam in farfurie si le acoperim cu sos grecesc sau cu sos de maioneza.
Salata de fasole verde
Fierbem un Kg de fasole, o scurgem si o amestecam cu sos grecesc la care adaugam usturoi, taiat marunt sau zdrobit.
Salata de fasole alba
Cand gatim fasole, pastram o parte din fasolea fiarta pentru salata. O amestecam cu sos grecesc, cu ceapa taiata fin si masline. Putem inlocui ceapa cu usturoiul.
Salata de vinete
Vinetele trebuie coapte la foc iute si curatate imediat cu mana umeda (in apa rece) si apoi puse la scurs. Dupa ce s-au scurs se toaca marunt, punem sare dupa gust, apoi le batem bine cu 150 ml de ulei (pentru 3 vinete medii, insa cantitatea de ulei putem s-o apreciem si in functie de cum ne place). Vinetele se bat bine, pana devin spumoase. Adaugam doua cepe tocate marunt. Putem inlocui uleiul cu iaurt. De asemenea, ceapa poate fi inlocuita cu maioneaza clasica, facuta in casa. Putem pune si usturoi.
Salata de sfecla
Taiem felioare sfecla coapta in cuptor sau fiarta in coaja si o punem in borcan, cu otet, sare, chimen, lasand-o sa stea cateva zile. Inainte de a servi, presaram cu hrean ras. Se pastreaza cateva saptamani, in borcan, la rece.
Salata de ardei copti
Alegem 10-12 ardei (fie ardei gras, fie capia, dupa preferinte, verde sau rosu – eu ii prefer pe cei rosii, dar fiecare cu gusturile sale. Nu-i coacem prea tare, caci se rup la curatat. Imediat ce i-am copt, ii presaram cu sare si-i lasam intr-un vas acoperit ca sa se inmoaie. Dupa ce i-am curatit punem peste ei otet si putin untdelemn. Sunt mai buni a doua zi.
Salata de primavara
O preparam din 6 legaturi de ridichi de luna, taiate felioare subtiri, 10 fire de ceapa verde taiata cu codite, mult marar si felii de ou fiert (e buna si fara, dupa parerea mea mult mai buna). Amestecam cu sare numai inainte de a servi, ca sa nu se inmoaie ridichiile si adaugam si putin ulei. Putem adauga si foi fragede de salata verde.
Salata de castraveti
Nu saram inainte de masa castravetii taiati felii, pentru ca se inmoaie si isi pierd fragezimea. Servim cu untdelemn, verdeata si ceapa verde.