Saculetul cu plante de la bunica. Cu totii am invatat sa avem in casa o rezerva de plante: coada soricelului, tei, menta, cozi de cires, flori de soc, macese.
Coada-soricelului
Se culege cand este in plina floare, in iunie si iulie. Ceaiul (1 lingura la o cana de apa clocotita) se bucura de renumele ca purifica sangele, daca se bea primavara. Cu sucul din frunzele sale se pot spala sanii crapati la femeile care alapteaza.
Cozile de cires
Produc ud mult si limpede; se recomanda, ca matasea de porumb, in bolile de rinichi si de basica. Se pune 1 pumn de cozi de cirese la 1 litru de apa, se fierbe si se bea cu paharul.
Florile de soc
Se strang in lunile mai si iunie, se usuca la umbra si se tin la loc uscat. Ceaiul din flori de soc este bun contra racelii. Ceaiul de fructe de soc este bun contra diareii.
Florile de tei
Se recolteaza in lunile iunie si iulie. Se culeg numai florile, fara frunzele acelea mici care apara florile si care dau un gust amar ceaiului. Se usuca la umbra si se pastreaza in saculeti, la loc uscat. Ceaiul din flori de tei linisteste nervii, produce sudoare, potoleste durerile. Mamele pot pune flori de tei in baile copiilor, cand acestia au spasme.
Frasinul
Se intrebuinteaza ca leac frunzele, florile si scoarta de frasin. Se recomanda in reumatism si in guta. Se iau 2 lingurite de frunze sau flori de frasin si se pun in 500 ml apa clocotita.
Ienuparul
Sunt bune de leac boabele de la aceasta planta. Ele produc ud mult si sunt un leac bun contra dropicei. Tot ele ajuta la curatarea trupului prin transpiratie. Se pun 20 boabe la 1 litru apa, se fierb si se bea tot de-a lungul unei zile.
Izma
Se aduna cand planta este putin inflorita. Varfurile inflorite cu frunze se usuca la umbra si se pastreaza la loc uscat. Ceaiul de izma ajuta la digerarea mancarii, grabeste circulatia sangelui. E bun contra durerilor intestinale, contra greturilor si varsaturilor.
Lumanarica
Se culege in iulie si august. Ceaiul de lumanarica potoleste tusea, ajuta la scoaterea sputei. Cei ce sufera de tuse invechita si de naduf pot gasi multa usurare in ceaiul de lumanarica. Se pune 1 lingurita de flori uscate in 1 cana de apa clocotita si se beau cate 2 cani pe zi.
Matasea de porumb
Uscata si intrebuintata ca ceai, are puterea de a mari cantitatea de urina. Se recomanda in bolile de basica si rinichi. Potoleste durerile cand basica udului este inflamata si cand rinichii au piatra. Preintampina formarea pietrei. Se pun 30 g matase de porumb la 1 litru de apa, se fierb si se bea cu paharul.
Nalba mare
Se intrebuinteaza radacina, frunzele si florile. Florile se recolteaza in iulie si august, frunzele inainte de inflorire, iar radacina in noiembrie sau martie. Buruiana contine un suc care are proprietatea de a inmuia. Ceaiul se intrebuinteaza contra tusei, raguselii. Nalba pusa in baie linisteste sezutul oparit al copiilor mici, iar in clisme, ca ceai, inlesneste iesirea afara.
Papadia
Se foloseste toata planta, culeasa primavara. Radacina se mai poate recolta si toamna. Se face un ceai (2 lingurite la 1 cana de apa clocotita) care face pofta de mancare, produce ud mult, inlesneste scurgerea fierii, potoleste durerile de ficat.
Stejarul
Se foloseste scoarta de stejar sub forma de fiertura, 2 lingurite la 1 cana apa, se recomanda pentru spalaturi in scurgeri de sange la femei si in poala alba (leucoree). Ghinda prajita si rasnita (cafeaua de ghinda) este un leac foarte bun impotriva urcinarii (diareii).
Trandafirul
Se recolteaza in luna iunie. Din flori se prepara: otetul de trandafir, care se intrebuinteaza ca frictiuni in bolile cu caldura, racorind corpul; siropul de trandafir, care impreuna cu siminocul, e un bun diuretic; apa de trandafir, care vindeca inflamatiile ochilor; esenta de trandafir, in combinatie cu grasimi, da pomada pentru buze.