Deserturi necoapte. Retete de prajituri ce nu necesita coacere. Retete simple, fara coacere.
Chiftelute de mere
Radem mere curatate de coaja si samburi, le presaram cu zahar si le lasam sa stea. Batem un ou, amestecam cu merele si zeama lasata si adaugam atata faina ca sa avem o coca moale, din care luam cu lingura si prajim chiftelute in ulei fierbinte. Servim cu zahar vanilat.
Friganele dulci
Fierbem un pahar de lapte cu zahar si vanilie sau coaja de lamaie si racim. Inmuiem in laptele racit felii de paine alba rece, le scurgem bine, le dam prin ou batut ca pentru omleta, cu putin zahar si prajim. Servim fierbinti, presarate la masa cu zahar tos.
Crema de albus
Daca ne raman albusuri, le batem cu zahar si adaugam treptate marmelada sau dulceata, batand mereu, sau frecam intr-o singura directie albusurile cu zahar pudra si dulceata, pana se intaresc de nu mai cad de pe lingura. Garnisim cu aceasta crema orezul cu lapte, grisul cu lapte, prajituri, tarte, etc.
Spuma de mere
Facem un piure de mere fierte bine, adaugam 125 g zahar, coaja de lamaie si zeama de lamaie, 4 foi de gelatina topita in apa calduta si batem cu telul pana creste spuma. Tinem intr-o forma de gheata si rasturnam pe farfurie, infasuram forma intr-o carpa inmuiata in apa fierbinte, ca sa se desprinda usor.
Tort de biscuiti
Inmuiem un sfert de Kg de biscuiti, unul cate unul, fara sa-i lasam a se patrunda bine, in esenta indulcitga de cafea. Avem pregatita dinainte o crema dintr-un sfert Kg de unt frecata cu 150 g zahar, putina esenta de cafea si rom. Ungem fiecare biscvuit inmuiat in cafea, cu crema. II asezam in picioare lipindu-i unul de altul, ungem deasupra cu crema si presaram cu nuci sau alune caramelizate taiate marunt. Taiem tortul oblic incepand prin a inlaqtura un colt.
Putem freca crema si cu galbenus. Albusul ramas il batem, adaugam zahar si cacao si ornam tortul, apoi presaram nuci caramelizate. Crema o mai putem face cu cacao, sau zahar caramelizat cu rom.
Tort de cacao
Facem o crema din 1/4 Kg de unt, 150 g zahar, trei linguri cacao, doua galbenusuri, doua albusuri batute spuma, si 150 g nuci prajite si macinate. Punem la rece sa se intareasca. Maruntim 250 g biscuiti, ii inmuiem in rom, fie in lapte indulcit, in cacao sau in cafea indulcitga. asezam intr-o farfurie de tort un rand de biscuiti inmuiati, acoperim cu crema, apoi asezam alte trrei randuri de biscuiti si intre ele crema. Deasupra punem un strat gros de crema, dupa plac, cu felioare de rahat, fructe din dulceata sau nuci caramelizate.
Cartofi de ciocolata
Faramitam bucatile ramase de la cozonac sau de la alte prajituri de casa, le amestecam cu nuci macinate sau cu alune macinate sau taiate marunt, coaja de lamaie, cacao si stropim cu sirop gros si rom, din care punem numai atat cat sa umezeasca compozitia. Facem cu mana forme ovale de marimea unui cartof mijlociu, infigem din loc in loc bucatele de nuca sau alune si tavalim cartofii prin praf de cacao.
Placinta cu mere
Facem un aluat de taitei din faina, oua, putin ulei, putina sare, o lingurita de lapte. Strangem aluatul, il impartim in 4-5 bucati si intindem din el foi subtiri de marimea tigaii de prajit. Prajim foile pe ambele parti in tigaia unsa cu ulei. Cand sunt gata, punem intre foi mere rase trase in unt cu zahar, vanilie si coaja de lamaie. Presaram pe ultima foaie zahar pudra.
Amandine
Din resturi de cozonac si alte prajituri taiem bucati patrate, le stropim cu sirop, cu rom si le lipim cate doua dupa ce am pus intre ele crema de vanilie, de cacao sau de zahar ars. Ungem deasupra cu crema, asezam pe farfuri si ornam cu nuci caramelizate.
Tort de resturi de prajituri
Faramitam orice resturi de prajituri de casa sau cozonac, stropim cu rom si sirop, amestecam cu crema, pregatita ca pentru torturul de biscuiti si bucatele de nuci sau alune taiate marunt. Ungem o forma cu ulei, presaram nuci tocate, punem compozitia in forma, indesam si tinem la rece cateva ore, sa se intareasca. Rasturnam si garnisim cu putina crema sau cu spuma de albus cu zahar si cacao.
Mere prajite in aluat
Curatim cateva mere, le scobim de samburi si taiem felii rotunde, pe care le stropim cu rom sau cu rachiu, le presaram cu zahar si le lasam sa stea. Facem o coca din faina, lapte, 1 galbenus, o lingura de ulei, una de rom si putina sare. Adaugam la urma albusul batut. Inmuiem feliile de mere in aluat si le prajim in ulei incins. Servim calde presarate cu zahar tos.
Minciunele
Batem 2 oua cu 2 lingurite de zahar pudra, 2 linguri de ulei, 1 lingura rom si putin bicarbonat. Amestecam cu faina, pana obtinem o coca nu prea groasa. Intindem o foaie si taiem fasii din care inodam fundite sau facem diferite forma pe care le fierbem in mult ulei incins. Le scurgem pe o hartie si le presaram cu zahar.
Clatite
Amestecam jumatate de ceasca de faina, un ou, putina sare si o lingurita de ulei; subtiem cu lapte sau sifon pana ce compozitia e moale ca laptele batut. Incingem o tigaie (este foarte buna tigaia de ceramica – nu necesita grasime), turnam in ea un polonic mediu de compozitie, rasucind repede tigaia ca sa se prelinga coca per tot fundul tigaii, prajim pe foc iute pe o parte si pe alta. Punem foile de clatite deoparte, sa stea calde. In timp ce prajim clatitele amestecam mereu aluatul si-l subtiem, daca este cazul si ni se pare prea gros, cu lapte sau sifon. Umplem clatitele cu dulceata sau gem, le rulam, le tinem la cald.
Gogosi 1
1/4 l apa, 50 g unt, 5 oua, 5 g sare, 250 g faina, 30 g zahar. Se fierbe bine apa cu zaharul, cu untul si sarea, pana se dizolva zaharul. Se ia de pe foc si se pune faina toata deodata, se amesteca bine cu o lingura de lemn pana se raceste. Apoi se adauga ouale, unul cate unul, mestecand mereu. Adauga esenta de vanilie, mai multa si coaja de lamaie, daca ne place. Luam cu lingura din coca si turnam forme diferite in ulei incins.
Gogosi 2
1/2 Kg faina, 125 g zahar, 5 g rom, 1/2 l lapte, 30 g drojdie. Se face un aluat din faina, drojdia dizolvata in lapote calduta, zahar, oua, sare. Se lasa la crescut. Dupa ce a crescut ( o ora – o ora jumatate) se intinde o foaie din care taiam cu un pahar gogosile si le prajim in ulei fierbinte. Evident, putem sa le dam forme si cu mana, nu este nevoie neaparata de pahar.
Visine
3 linguri de apa, 120 g zahar, 1 lingura de cacao, 100 g biscuiti (macinati pudra), 120 g nuca, rom, o lingurita de unt. Se amesteca bine totul, se ia cu mana din compozitie o bucata de marimea unei nuci, se face o gara in ea, se pune in interior o visina din visinata si se acopera. Se modeleaza usor in palma, se da prin cacao si zahar tos.