Bauturi. Retete de lichioruri. Retete de cocktails.

Lichior de portocale

1 l alcool de 90°, 1 l lapte crud, 1 kg zahar tos, 4 portocale, 1 lamâie.
Într-un borcan de 4 kg se pun alcoolul, laptele crud, zaharul, 4 portocale taiate bucati potrivite, cu coaja si cu sâmburi, si o lamâie taiata bucati. Se leaga borcanul si se pune într-un loc ferit, unde se lasa sa stea o luna întreaga. La fiecare 2 — 3 zile se amesteca bine continutul cu o lingura mare de lemn.

Dupa acest timp, se strecoara totul printr-un tifon, storcând bine sa iasa toata zeama din portocale. Lichidul obtinut se filtreaza astfel: într-o pâlnie obisnuita de metal sau de sticla se pune o alta pâlnie de hârtie de filtru prin care se toarna încet în sticle lichidul de mai sus. Filtrarea se face în cîteva ore, iar lichiorul trebuie sa iasa perfect limpede. Cât are înca lichid, pâlnia de hârtie nu trebuie atinsa, deoarece s-ar rupe imediat. Când s-a depus prea mult reziduu pe ea, se înlocuieste cu alta hârtie de filtru. Lichiorul astfel obtinut se toarna în sticle, se astupa si se pastreaza oricât timp.

Lichior de cafea

250 g cafea (pentru 1 l cafea lichida), 1 l alcool 90°, sirop dintr-un kg zahar si ¾ l apa, vanilie.
Se face la filtru o cafea aromata din 250 g cafea prajita si macinata mai mare. Se trece prin filtru atâta apa clocotita, încât sa se obtina 1 l cafea lichida. Se face un sirop din zahar si apa. Dupa ce s-a racorit, se amesteca cu cafeaua, alcoolul si un praf de vanilie. Se pastreaza în sticle bine astupate.

Lichior de coacaze negre

1 l alcool de 90°, 2 kg coacaze negre, sirop din 750 g zahar si 1/2 l apa.
Se pun într-un borcan cu gâtul strâmt coacaze negre, alese si spalate, cu 1 l de alcool.
Se astupa bine si se lasa sa stea doua luni. Dupa acest timp se amesteca cu siropul de zahar. Se continua apoi ca la lichiorul de portocale.

Visinata

La 1 kg de visine, 400 g zahar, alcool cât sa cuprinda visinile.
Se spala visine frumoase, coapte si întregi. Se rup coditele. Se umplu cu ele sticle mari, speciale pentru visinata, de 3 — 4 kg, cu gâtul larg. Se pun un rând de visini, unul de zahar tos sau pisat. Se leaga borcanul si se lasa câteva zile la soare, pâna îsi lasa visinile zeama si zaharul începe sa se dizolve. Din când în când se scutura usor borcanul ca sa se aseze visinile. Se toarna apoi alcool de 90° cât sa acopere visinile, se leaga borcanul cu hârtie pergament, se asaza din nou într-un loc la soare si se lasa câteva saptamâni. Visinile capata un gust aromat, foarte placut, daca printre ele se pun câteva boabe de cirese amare si câtiva sâmburi de visine, zdrobiti. Dupa dorinta, se poate servi visinata împreuna cu visinile sau numai lichiorul, iar visinile separat, presarate cu zahar pisat. De asemenea se pot fierbe visinile într-un sirop slab de zahar si apa, servindu-le ca un compot.Daca visinata pare prea tare, se poate slabi cu sirop de
zahar.

Vin fiert

1 l vin, 250 g zahar, 4 ciisoare, o bucatica scortisoara, o bucatica coaja de lamâie.
Se pun la fiert într-un vas curat, fara miros de mâncare, vin alb sau rosu, zahar, cuisoare, scortisoara si putina coaja de lamâie. Se amesteca pâna se dizolva zaharul si se lasa apoi sa dea un singur clocot. Vinul fiert prea mult pierde din aroma. Se strecoara si se serveste fierbinte în cesti sau în pahare.

Sodou

Pentru 6 persoane: 6 galbenusuri, 12 lingurite cu vârf de zahar, 1 l lapte, 6 lingurite rom.
Se freaca într-un castron galbenusurile cu zaharul pisat, pâna se umfla si devin o crema spumoasa. Se toarna încet laptele clocotit, se adauga rom si se serveste la cesti imediat, cât este fierbinte.

Cvasul

Cea mai raspândita si mai populara dintre bauturile traditionale în Rusia a fost si înca mai este cvasul. Con­sumat atât de tarani, de militari si calugari, cât si de curtenii si membrii familiei imperiale, aceasta bautura nu lipsea de la nici o masa ori sarbatoare, fiind conside­rata aproape miraculoasa.
Preparat din pâine (de secara, orz, grâu), din fructe (pere, cirese, lamâi), din fructe de padure (afine, coa­caze, zmeura, mure), cvasul poate fi socotit un pana­ceu, ce previne si trateaza boli ale sistemului car­dio­vascular, regleaza functionarea tractului gastro­in­tes­tinal, stopeaza înmultirea agentilor patogeni.
În timpul Primului Razboi Mondial, febra tifoida a facut adevarate ravagii în Europa, principala cale de trans­mitere a cumplitei boli fiind apa. Medicul militar rus Vasili Sotnikov a descoperit ca în cvas bac­te­riile tifoide si paratifoide mor. Astfel, bau­tura a fost introdusa, în loc de apa, în toate spitalele, bolnitele si lazaretele, iar pentru soldati a devenit obligatorie.
Fiind consistent si foarte hranitor, în anii cumpliti de foamete, cvasul a sal­vat milioane de oameni de la moar­tea prin inanitie. În iernile teribil de ge­roase, con­ti­nutul bogat în vitamine al bauturii i-a imunizat pe rusi, forti­fi­cându-le organismul. Iar în verile arza­toare, când mun­cile câmpului deve­neau un chin, cvasul, racoritor si to­ni­fiant, reîmprospata fortele si îmbuna­ta­tea performanta mun­cii, revi­gorând trupul trudit al muji­cului. “Chiar si cel mai prost cvas este de 100 de ori mai bun decât cea mai pura apa!,” spuneau taranii rusi.

Cvas din mere

Ingrediente: 1 kg de mere, 100 g za­har, 200 g miere, 30 g drojdie, 1 lingurita scortisoara macinata, 4 l apa.
Mod de preparare: merele taiate în felii subtiri se aseaza într-un vas emailat, se toarna apa si se fierb timp de 20-30 de minute. Se trage oala de pe foc si se lasa la macerat timp de 2-3 ore. Se strecoara printr-un tifon si se adauga zaharul, mie­rea, drojdia si scortisoara. Vasul se aco­pera bine si se lasa într-un loc calduros, pentru fermentare. Dupa 2-3 zile, se strecoara din nou, se toarna în sticle si se pune la frigider. Cvasul este gata în 3-4 zile.

Cvas din ace de brad

Peste un kg de pulbere din ace de brad, se toarna orice fel de cvas. Se lasa la macerat 18 ore, într-un loc calduros. Se consuma cât mai mult.

Cvas din capsuni

Ingrediente: 1 kg capsuni, 650 ml apa, 2 linguri miere, 2 linguri zahar, 30 g drojdie.
Mod de pre­parare: Cap­su­nile spalate se pun împreuna cu apa într-un vas emai­lat. Se dau în­tr-un clocot, 2-3 minute, dupa care se ia vasul de pe foc. Se lasa câteva minu­te la racit, se strecoara, se adauga mie­rea, zaharul si o ju­matate de lin­gurita de acid citric, se amesteca bine si se pune vasul la frigi­der. Dupa 2-3 ore, se adauga drojdia, se amesteca foarte bine si se toarna în sticle de culoare închisa, lasând 8-10 cm spatiu. Se adauga în fiecare recipient câte 2-3 stafide, se astupa bine si se aseaza într-un loc racoros. În 3-4 zile este bun de baut.

“Zbi­tensciki”

Mod de preparare: Se pune sfecla într-o cratita, se toarna apa doar cât sa o acopere, se adauga zaharul si se fierbe la foc mic, pâna se înmoaie. Apoi, compozitia se toarna într-o alta cratita, cu restul de apa, si se mai da într-un clocot. Se stinge focul, si fiertura se lasa la racit, pâna la o temperatura de 30-40 de grade. Dupa ce se strecoara, se adauga pesmetul si droj­dia. Se toarna într-un borcan, se acopera si se lasa la fermentat, într-un loc caldu­ros, timp de 4-5 zile.

Zbiten

Preparat din apa, miere, mirodenii si plante aro­matice, zbitenul este o alta bau­tura straveche ruseasca, cu proprietati curative. În timpul iernilor rusesti, lungi, cumplit de geroase, zbitenul era un ade­varat elixir, încalzind organismul si alun­gând bolile specifice ano­timpului rece. Pe timp de vara, se consuma în baia ru­seas­ca, atât rece, pentru racorirea trupu­lui, dar si cald. În secolele trecute, se pas­tra în samovare si se putea cumpara de la vânzatorii ambulanti, asa-numitii “zbi­tensciki”, care forfoteau prin târ­guri si iarmaroace.

Baltimore Egg Nogg

Ingrediente
2 cl coniac
2 cl rom
2 cl Madeira (vin dulce de Madeira)
12 cl lapte
1 galbenus
3 cuburi de gheata
nucsoara rasa

Mod de preparare
Se agita intr-un shaker coniac, rom, Madeira si galbenus, cu gheata si se strecoara intr-un pahar inalt. Bautura se completeaza cu lapte si deasupra se presara putina nucsoara.
Sugestie
Egg Nogg se bea cald sau rece, in functie de anotimp. Contine intotdeauna lapte sau smantana. In cazul bauturilor reci se agita prima data galbenusul, zaharul si spirtoasele intr-un shaker, se strecoara totul intr-un pahar si acesta se umple cu lapte.

Cocktail de oua (1 portie)

Ingrediente: galbenus crud (1), zahar (2 linguri), punch de vin (40 ml).
Mod de preparare: se freaca galbenusul cu zaharul, se amesteca cu vinul si se da la rece.

Cocktail de portocale

Ingrediente:40 g suc de portocale, 60 g coniac, 10 g zahar pudra, 5 g bitter
Mod de preparare: se amesteca sucul de portocala cu zahar pudra, coniac si bitter. Se da le rece.
Servire: Se serveste cu cuburi de gheata in pahar.

Cocktail de cafea

Ingrediente: cafea (1 pahar), punch de vin (20 ml), coniac (20 ml), lapte praf (20 g).
Mod de preparare: se agita totul si se tine la rece.

Cocktail din votca cu lamii

Ingrediente: votca (1/2 l), lamiie (3), zahar (4 linguri).
Mod de preparare: se amesteca votca cu zeama celor trei lamii si cu zaharul.
Servire: se serveste cu sifon.

Printul Igor

Ingrediente
4 cl suc natural de maracuja
2 cl suc natural de ananas
2 cl zeama de lamaie
biter de lamaie
1 felie de limeta

Mod de preparare
Sucurile se pun intr-un pahar inalt si se amesteca putin. Se umple paharul cu biter si se orneaza cu o felie de limeta.
Varianta
Adaugati inca putina zeama de lamaie si 1 cl suc de granate. Umpleti paharul cu biter de portocale in loc de biter de lamaie.

Rosie’s

Ingrediente
1 cl lichior de portocale
4 cl Campari
8 cl suc de grepfrut
vin spumos
1 felie de portocala

Mod de preparare
Se amesteca intr-un pahar lichiorul, Campari si sucul si se umple paharul cu vin spumos. Se orneaza cu felia de portocala.
Sugestie
Lichiorul amar, italian, Campari este un aperitiv clasic. Se bea, de exemplu, inainte de masa, cu gheata, cu o felie de lamaie si se umple paharul cu sifon sau biter de lamaie.

Supercocteil “Rudolfo”

Ingrediente
4 cuburi de gheata
2 cl rom maro
2 cl Amaretto (lichior de migdale)
2 cl votca
4 cl suc din fructele pasiunii
4 cl suc de ananas
2 cl zeama de lamaie
2 cl sirop de granate (rodii)
1/2 felie ananas
fructe de sezon

Mod de preparare
Cuburile de gheata se pun in pahare mari (trebuie sa cuprinda 1/2 litru lichid).
Deasupra se toarna rom, Amaretto, votca, suc de fructe si suc de granate. Se amesteca bine totul. Felia de ananas se taie in bucati mici si se adauga in pahar. Paharul se orneaza cu un betisor ornat cu fructe de sezon. Se serveste cu paiul.

Twist de menta

Ingrediente
frunze proaspete de menta
1/2 l.s. zahar
1/2 l.c. zeama de lamaie
1 v.d.c. coaja rasa de lamaie
125 g iaurt de lapte smantanit
1 cl lichior de menta verde
1 glob inghetata de menta sau de lamaie
1 felie lamaie nestoarsa

Mod de preparare
Cateva frunze de menta se taie marunt si se amesteca cu zahar, zeama de lamaie si coaja de lamaie. Iaurtul se pune intr-un castron si se amesteca cu compozitia din frunze de menta. Gheata se pune intr-un pahar si deasupra se pune compozitia de iaurt. Bautura se orneaza cu frunze de menta si cu o felie de lamaie.

Tigerlilly

Ingrediente
125 g caise din conserva
2 l.s. zeama de lamaie
1 cl rom alb
1/2 l.s. zafar
100 g lapte acru 1,5% grasime
coaja rasa de la o lamaie
zahar tos
1/2 albus
1 cub de gheata

Mod de preparare
Se omogenizeaza cu mixerul caisele, zeama de lamaie, romul si zaharul. Se adauga laptele acru si se amesteca cu mixerul pe turatia cea mai mica. Se amesteca coaja de lamaie cu zahar tos si se toarna albusul pe o farfurie mica. Marginea paharului se trece prin albus si pe urma in amestecul de zahar si coaja de lamaie. Se lasa sa se usuce. I pahar se pune mai intai cubul de gheata si cu
grija se toarna bautura deasupra.