Paste fainoase si orez. Retete de pilaf cu carne. PIlaf cu dovlecei. Pilaf cu rosii. Orez cu prune.

Pilaf de carne

Se face din carne de pasare, de vitel, miel, porc slab sau de vaca. Fierbem bine carnea cu zarzavat de supa. Prajim 300 g de orez in ulei, stingem cu supa de carne, fierbem 20-30 de minute, saram, amestecam cu bucatile de carne si scadem lichidul la foc foarte mic. Este bine ca fiertura de carne sa fie facuta din carne cu os, este mult mai gustoasa.

Pialaf de ciuperci

Ina busim 300 g de ciuperci in 1/2 pahare de ulei cu 4 cepe potrivite, tocate si verdeata. Intre timp prajim orezul in 2 linguri grasime, il punem peste ciuperci, adaugam apa, verdeata, piper, boia de ardei si fierbem la foc mic pana e gata orezul si scade zeama. Adaugam sare. Nu amestecam decat la urma.

Pilaf de dovlecei

INabusim in 1/2 pahare de ulei, 2 cepe potrivite tocate marunt si 200 orez spalat. Cand orezul s-a ingalbeit putin, amestecam cu dovleceii taiati bucatele si trasi in 2 linguri de ulei; punem marar, felii de rosii sau sos de rosii. Adaugam apa, sare si piper si fierbem la foc mic, pana se umfla orezul si scade lichidul.

Pilaf cu rosii

300 g de orez prajit in 100 g unt sau ulei il stingem cu apa sau cu zeama de carne. Saram, lasam sa fiarba pana e gata si scade zeama. Servim la masa cu sos de rosii si cascaval ras, sau punem orezul in forma unsa, adaugam sos de rosii si cascaval si lasam sa se rumeneasca la cuptor.

Orez cu prune

200 g de orez tras in ulei il stingem cu zeama in care am fiert 200 g de prune uscate si inmuiate de cu seara. Cand orezul e pe jumatate gata, adaugam prunele, putina sare, iar la urma indulcim cu zahar. Parfumam cu scortisoara pudra. La fel putem proceda cu orice tip de fruct (stafide, caise, piersici, cirese).

Orez cu lapte

200 g de orez bine spalat si fiert pe jumatate in apa (o parte orez si 3 parti apa), il amestecam cu 1/2 l lapte si continuam fierberea pana scade potrivit lichidul. Este important sa amestecam pentru ca altfel se lipeste. Adaugam zaharul dupa ce orezul s-a fiert, altfel zaharul opreste fierberea. Acest lucru este valabil si la toate pastele fainoase; daca adaugam zahar inainte de a fi complet fierte, se intaresc si oricat le-am fierbe, raman in aceeasi stare. Punem de asemenea in orezul cu lapte si vanilie, coaja de lamaie, etc., dupa preferinte. Se poate servi cu dulceata si siropuri groase, sau doar cu scortisoara macinata.

Macaroane la cuptor

Amestecam 300 g macaroane fierte si limpezite (in apa rece), cu 60 g de unt amestecat cu 2 linguri de ulei si branza rasa. Le asezam pe tava unsa cu unt, turnam deasupra sos de rosii ingrosat cu putina faina si indulcit cu zahar, presaram cu bacatele de unt si branza rasa si rumenim la cuptor. Putem rumeni macaroanele la cuptor numai cu unt si branza si servim sosul de rosii la masa, separat.
Mai putem amesteca macaroanele doar cu branza si ou (putem sa facem si macaroane c branza nesarata, cu ou si zahar, vanilie, arome, etc.) sau putem face macaroanele cu bucatele de sunca, branza, galbenus frecat cu unt si albus spuma. Punem compozitia intr-o forma unsa cu unt, presarata cu pesmet si coacem la cuptor. Cu cat punem mai multe oua, cu atat mancarea este mai gustoasa.

Macaroane cu nuci

300 g de macaroane fierte si limpezite cu apa rece, le amestecam cu unt, 2-3 linguri de nuci macinate si zahar, dupa gust. Led mai putem amesteca cu bucatele de mere prajite in unt, cu scortisoara si zahar.