Exista credite rapide fara garantii nebancare, dar si bancare; fiecare oferta vine cu avantajele si dezavantajele ei

Ne-am propus astazi sa exprimam cateva opinii obiective despre creditele rapide fara garantii. Trebuie sa considerati aceste pareri ca fiind totusi unele generale, pentru ca, e cu adevarat dificil sa cunosti toate detaliile creditarii, fara sa fi citit in amanunt fiecare contract de imprumut. Asadar, luati aceste pareri asa cum sunt, exprimate in urma unei prospectari generaliste a informatiilor din piata.

In primul rand, trebuie sa stiti ca exista IFN-uri ce acorda credite rapide fara garantii, dupa cum exista si banci care le acorda. “Fara garantii” inseamna ca institutia financiara nu solicita drept garantie pentru suma de bani imprumutata, niciun bun, fie el imobil ori mobil.

creditfix.ro

Diferenta dintre IFN-uri si banci este ca, imprumuturile acordate de banci sunt mai restrictive, cu dobanzi mai mici, iar cele acordate de IFN-uri sunt mai permisive in conditii mai lejere, dar cu dobanzi mai mari. Exista si intersectari de oferte, insa, acestea sunt doar exceptiile care confirma regula.

Imprumuturile rapide fara garantii sunt, dupa cum spuneam mai sus, acordate atat de banci cat si de IFN-uri. Chiar daca acorda imprumuturi in conditii mai permisive (uneori chiar sperficiale privite de un ochi cu adevarat critic), IFN-urile sunt societati financiare autorizate si verificate de BNR.

In fapt, aceste imprumuturi rapide fara garantii cunoscute in piata nu sunt chiar negarantate, pentru ca, pentru acordarea lor ti se solicita un anumit venit. In cazul in care nu rambursezi imprumutul, societatea financiara va declansa procesul de recuperare a daunelor pornind tocmai de la veniturile declarate la accesarea creditului. Asadar, corect ar fi sa spuneam (dupa parerea noastra) ca discutam despre credite rapide fara garantii mobile ori imobile, insa garantate de veniturile trecute, prezente ori viitoare. In fine, acum putem sa aducem in discute si legislatia romaneasca in vigoare, in special legea falimentului personal cu actualizarile sale, privind procedura insolventei, lege pe care nu strica sa o cunoasteti.

In economia de baza, termenul de credite fara garantii se refera la faptul ca produsul financiar nu este garantat cu vreun bun ori cu un gaj, ci se acorda doar pe baza unui contract de incredere. Insa, cum spuneam, exista totusi garantia rambursarii, garantie generata de inspectarea ventiurilor. Mai nou, bancile ofera credite fara garantii in urma inspectiei (cu acordul clientilor) a bazei de date ANAF cu privire la venituri.

In categoria de credite fara garantii intra atat produsele financiare de timp imprumut, cat si cardurile de credit, imprumuturile pentru studenti ori pensionari, etc. La noi in Romania, accentul nu se mai pune in ultima vreme pe forma garantata ori negarantata, tinand cont ca majoritatea creditelor in cuantum redus sunt acordate fara garantii. Practic, multe IFN-uri acorda credite fara garantii, cu exceptia celor ce acorda imprumuturi garantate cu ipoteca ori cu automobilul si a Caselor de Amanet – care, dupa cum bine stiti, fac si ele parte din tagma IFN-urilor de cativa ani incoace.

In Romania, cand vorbim de credite fara garantii ne agandim automat la celebrele de acum imprumuturi rapide doar cu buletinul. Aceste ‘vedete’ ale creditarii au fost facute celebre inainte de criza economica din 2008, ele fiind eliminate intre timp de pe piata. Practic, astazi, in Romania, nu se mai acorda credite doar cu buletinul. Nu exista vreo IFN care sa acorde credite doar cu buletinul. Trebuie sa iti solicite si o dovada de venit: extras de cont, fluturas de salariu, cupon de pensie, inspectarea ventirilor in baza de date ANAF, alte dovezi de venituri, etc.