Masti naturale. Masti pe baza de fructe si legume, pentru toate tipurile de ten. Masti pentru ten gras. Masti pentru ten uscat.
MASTI PENTRU TENUL USCAT
1. Masca de parafina se aplica cu o pensula lata, de la barbie spre tample, de la buza superioara spre urechi, de la nas spre urechi, de la mijlocul fruntii spre tample, de sub barbie pe gat, in jos. Sprancenele si pleoapele raman libere.
Se aplica 2-3 straturi si se acopera fata cu o bucata de panza sau matase, pentru a mari efectul caldurii asupra pielii. Parafina poate fi folosita simpla sau amestecata cu lanolina, ceara, acid stearic, ulei de parafina, etc. Dupa 15-20 de minute, scoatem masca cu ajutorul unei lopatele, desprinzand mai intai marginile, apoi apucand masca de la barbie si tragand-o in sus. Pentru indepartarea resturilor de parafina aplicam o compresa fierbinte.
2. Masca de galbenus de ou. Se amesteca un galbenus de ou cu o lingurita de ulei de masline si o lingurita de miere de albine. Dupa 20 de minute se scoate cu apa calduta.
3. Masca de nuci. Se macina 3 miezuri de nuca, se amesteca cu 3 lingurite de smantana: se mentine 10 minute. Se aplica de 3 ori pe saptamana.
4. Masca de morocovi. La un galbenus de ou se adauga o lingurita de suc proaspat de morocvi si 20 de picaturi de ulei de masline. Dupa 30 de minute se scoate cu apa calduta.
5. Pepene galben sau banane, piersici, caise, struguri albi. Fructele se zdrobesc bine, apoi se amesteca cu smantana, in proportii egale.
6. O lingurita lapte caldut, 1 lingurita polen, un galbenus de ou. Combinatie indicata pentru tenurile ofilite.
7. Drojdie de bere 15 g, un galbenus de ou, o lingurita suc de lamaie. Combinatie indicata pentru albirea tenului uscat.
MASTI PENTRU TENUL GRAS
1. In primul rand sunt indicate mastile cu fructe (cele pe care le gasiti mai jos – masca cu capsuni, de lamaie, de gutuie, de mar.
2. Masti cu caolin. Dintre acestea amintim:
– Caolin 80 g, carbonat de magneziu 15 g, amidon 5 g, guma tragacanta 1 g, apa;
– Caolin 50 g, alaun 1 g, acid citric 2 g, glicerina 5 g, clorura de magneziu 1 g, apa de hamamelis;
– Caolin 30 g, glicerina 5 g, tinctura de benzoe 5 g, ulei de lavanda 1 g, apa 60 ml;
– Faina de orez 3 linguri, miere de albine 1 lingurita, albusul de la un ou, o rosie bine coapte;
– Drojdie de bere 25 g, zeama de lamaie – o lingurita, o lingurita de lapte. Combinatie indicata tenurilor grase cu porii dilatati.
Pentru o astfel de masca naturala aveti nevoie de ingrediente sanatoase, proaspete, daca se poate chiar organice.
MASTI DIN FRUCTE SI LEGUME
Masca de capsuni.
5 bucati mari se amesteca cu albus de ou batut bine, 20 de picaturi de infuzie florala. Se aplica pentru 30 de minute, se indeparteaza cu apa calduta. Se recomanda sa fie aplicata de 3 ori pe saptamana, pentru a indeparta seboreea.
Masca de lamaie. Un albus de olu batut bine se amesteca cu o lingurita suc de lamaie si cu miezul unei caise; se aplica pentru 20 de minute, apoi se spala obrazul cu apa calda.
Masca de gutui. talc 20g. Se amesteca talcul cu sucul de gutui, pana la obtinerea unei paste.
Masca de mar. 1 bucata mar, o lingurita suc lamaie. Se rade marul curatat de coaja si se amesteca cu o lingurita de suc de lamaie.
Rosiile cu brinza de vaci redau prospetimea oricarui tip de ten
Rosiile contin multe substante nutritive folositoare omului, saruri minerale si vitamine, de asemenea sint foarte bogate in potasiu. Pe linga larga lor utilizare in gastronomie, din cele mai vechi timpuri, rosiile sint folosite si in cosmetica populara.
– In cazul unui ten gras, de culoare pamintie si cu pori foarte mari se foloseste o masca pe baza de rosii: pe locurile cu pori se aplica bucatele de rosie si se tin citeva minute.
– Pentru tenul uscat este recomandata de asemenea o masca din rosii: se amesteca o rosie data pe razatoare cu o cantitate mica de amidon pina se obtine o pasta, apoi se adauga citeva picaturi de ulei vegetal. Masca se intinde pe fata pentru 20 de minute, apoi se spala cu apa calduta.
– Pentru orice tip de ten este indicata o masca din rosii si brinza de vaci: se amesteca doua linguri de brinza proaspata, o lingura de lapte, o lingurita de ulei de floarea-soarelui, o rosie taiata bucatele; pasta obtinuta se intinde pe fata pentru 15-20 de minute; se spala cu apa calduta, apoi se limpezeste cu apa rece.
– In cazul porilor foarte mari este bine sa va puneti pe fata bucatele de rosie sau sa inmuiati o bucata de pinza in suc de rosii, apoi sa va acoperiti fata cu ea pentru 15-20 de minute.
Castravete si albus de ou pentru pielea ofilita
Castravetii contin zahar, vitamine, saruri minerale care contribuie la imbunatatirea asimilarii produselor albuminice si a digestiei. In medicina populara, castravetii proaspeti si sucul din ei se folosesc in cazul afectiunilor stomacale, ale ficatului si ale rinichilor.
Pentru protejarea tenului, a pielii de pe miini si git, castravetii sint folositi si in cosmetica populara.
– Masca pe baza de castraveti insanatoseste pielea, o catifeleaza, face sa dispara porii, albeste pielea; este recomandata in cazul tenului obosit si vestejit, cu pori mari si cosuri.
– Atunci cind curatati un castravete, lasati pe coaja mai mult miez; puneti-va aceasta coaja pe fata. Daca intre momentul in care ati curatat castravetele si momentul in care folositi coaja in scopuri cosmetice au trecut citeva ore, nu va temeti sa puneti coaja la frigider; proprietatile sale extraordinare se vor mentine.
– Dati pe razatoare un castravete, pasta obtinuta puneti-o pe o bucata de pinza si acoperiti-va cu ea fata pentru citeva minute.
– Bateti spuma un albus de ou, adaugati doua linguri de suc de castravete proaspat stors si amestecati bine. Este o masca foarte indicata pentru pielea ofilita cu pori mari.
– Iata si o reteta foarte veche pentru pielea grasa: luati citiva castraveti mici, curatati-i si taiati-i marunt; puneti castravetii taiati intr-un pahar (pe jumatate), apoi umpleti paharul cu alcool, acoperiti-l cu ceva si puneti-l la soare. Dupa 12 zile strecurati continutul si frectionati-va fata in fiecare zi cu lichidul obtinut.
Tenul uscat se trateaza cu lapte si castravete
– Va puteti masa de asemenea pielea fetei cu o bucata de castravete proaspat, iar dupa o jumatate de ora va puteti spala cu apa rece.
– Daca pielea este putin prea uscata si crapata, puteti pregati laptele de castravete: citeva bucatele de castravete se pun in lapte si se lasa intr-un loc racoros 24 de ore. Dimineata se unge fata cu acest lapte. Atunci cind s-a uscat se spala cu apa rece.
– Sucul de castravete catifeleaza pielea si ii reda elasticitatea pierduta. O lingura de suc de castravete se amesteca cu o lingura de ulei de migdale si se unge cu acest amestec fata; dupa o jumatate de ora va puteti spala cu apa rece.
– Pentru tenul uscat este indicata o crema hidratanta cu castravete: se dizolva la baie de aburi 15 grame de ceara de albine, se adauga treptat in ea 60 de grame de ulei de migdale si un castravete curatat si dat pe razatoare. Se acopera vasul si se lasa la baie de aburi o ora; se amesteca din cind in cind; se lasa sa se raceasca, apoi se agita bine vasul; se intinde crema pe fata si pe git pentru o jumatate de ora, asemenea unei masti.
– Pentru pielea uscata este recomandata o masca pe baza de castravete: doi castraveti proaspeti se dau pe razatoare, se adauga faina de ovaz pina se obtine o pasta, iar in cazul pielii foarte sensibile se adauga si smintina proaspata. Masca se aplica pe fata pentru 20-25 de minute, apoi se inlatura cu un tampon inmuiat in apa la temperatura camerei.
Sucul de castravete inlatura pistruii
– Urmatoarea masca se potriveste pentru orice tip de piele: doua linguri de brinza de vaci, o lingura de lapte, o lingurita de ulei de floarea-soarelui, un castravete dat pe razatoare, putin patrunjel. Pasta obtinuta se intinde pe fata pentru 15-20 de minute, apoi se inlatura cu apa calda; dupa aceasta procedura se limpezeste fata cu apa rece.
– Pentru orice tip de ten este indicata o masca de legume combinate: se curata de coaja un castravete, apoi se aplica pe fata si pe git pentru 3-5 minute; dupa aceasta procedura pe fata se pune un morcov dat pe razatoare amestecat cu un galbenus de ou (procedura dureaza 20 de minute); masca se spala cu apa calduta, iar apoi cu apa rece.
– In cazul pielii palide si ofilite se pregateste o masca cu castravete: se amesteca o lingura de miere cu un castravete dat pe razatoare; se aplica masca pentru 20-25 de minute, apoi se spala cu un decoct din petale de trandafir.
– Persoanelor care transpira foarte mult li se recomanda sa isi maseze de citeva ori fata cu o bucata de castravete proaspat.
– Pe locurile unde se formeaza mai repede ridurile, in jurul gurii, se pot pune bucatele de castravete congelat.
– Pistruii pot fi indepartati sau facuti mai putin vizibili daca de citeva ori pe zi se spala fata cu suc proaspat de castravete, dar si cu tinctura de hrean in otet.
– Daca din cauza soarelui va apar pete pigmentate, pistrui, frectionati-va seara fata cu o bucata de castravete, apoi ungeti-va cu iaurt. In afara de aceasta, sucul de castravete improspateaza pielea, iar iaurtul si laptele proaspat pastreaza pielea catifelata.
Morcovul cu lapte hidrateaza pielea
– O masca din morcov ras improspateaza foarte mult tenul. Pe fata curata se pune un strat subtire de morcov si se lasa pentru 20 de minute.
– Pielea este hidratata si catifelata si de urmatoarea masca: un morcov ras se amesteca cu o lingura de lapte si se aplica pe fata. Fata se curata foarte bine cu suc de morcov.
– Pentru pielea palida, cu o culoare stearsa este indicata o masca cu morcov, care trebuie aplicata de doua-trei ori pe saptamina, timp de o luna; dupa aceasta perioada pielea va capata o culoare vie ca si cum v-ati fi bronzat. Pentru aceasta, morcovul se da pe razatoare, se pune pe o bucata de tifon si aplica pe fata pentru 15-20 de minute; dupa aceasta procedura pielea se spala cu apa calduta.
– Se dau pe razatoare trei morcovi, se adauga o lingura de piure de cartofi proaspat pregatit, o jumatate de galbenus de ou; se amesteca bine si se intinde pe fata intr-un strat egal; este o masca foarte indicata pentru redarea prospetimii tenului.
– Masca din morcov actioneaza foarte bine si asupra tenului gras, palid. Se da pe razatoare un morcov, se amesteca cu o cantitate mica de talc si se intinde pe fata.
– O alta masca recomandata pentru tratarea tenului gras este urmatoarea: se da pe razatoare un morcov, se amesteca cu un albus de ou batut spuma, apoi se adauga faina pina se obtine o pasta omogena; se intinde pe fata si pe git pentru 20 de minute.
Morcovul si smintina va scapa de petele rosii de pe fata
– In cazul pielii care transpira foarte repede este indicata o masca din morcov proaspat: se dau pe razatoare doi morcovi, se adauga un galbenus crud si citeva picaturi de ulei vegetal. Se aplica masca pentru 20-25 de minute, apoi se inlatura cu un tampon de vata si se spala fata cu apa rece.
– Un mijloc foarte indicat impotriva petelor rosii de pe fata este morcovul ras; peste un morcov se adauga o lingura de smintina proaspata. Amestecul se aplica pe fata pentru o jumatate de ora, dupa care se spala cu apa la temperatura camerei.
– Pentru pielea uscata puteti folosi urmatoarea reteta: o lingurita de suc de morcov se amesteca cu o lingurita de brinza de vaci proaspata si o lingurita de smintina; masca se aplica pentru 20 de minute si se spala cu apa calduta.
– Pentru catifelarea pielii este recomandata o masca cu mar si morcov; aceasta netezeste ridurile, iar fata isi recapata prospetimea.