Va recomand cu drag o prajitura aspectoasa a carei reteta veche o cunosc de la bunica mea.

In caietul cu retele al bunii era la loc de cinste reteta de Margareta. De fapt, era scrisa chiar de doua ori, pentru ca prima reteta ce aparea in primele pagini ale caietului avea multe urme lasate de-a lungul vremii. Asa ca, bunica o scrisese si mai spre sfarsitul caietului, pentru a ramane scrisa.Si, bine a facut, pentru ca astazi ma bucur de acel caiet impreuna cu familia mea.

In primul rand trebuie sa va spun ca nu are rost de sa va apucati daca nu aveti forma necesara. Eu am una achizitionata de multi ani din Obor, din zonele unele se vindeau vase pentru bucatarie. Astazi nu stiu cum mai arata Oborul, deci n-as putea sa va indrum spre un loc sau altul pentru a cumpara o atfel de forma.Insa, daca aveti acasa un sot cat de cat priceput si o foarfecta de tabla, poate sa rezolve – nu va arata chiar atat de cizelata ca cea din magazin, sar cu siguranta isi va face treaba. Asadar, forma, se face dintr-un dreptunghi de tabla de 12 – 14 cm lungime si de 6 – 7 cm latime. Pe lungime se taie pe una din parti un fel de zigzaguri, astfel incat sa obtineti cam 4-5 varfuri. Dupa ce s-au decupat acele zigzaguri cam pe un sfert din latimea dreptunghiului, trebuie format un cilindru. Dupa ce ati dat o forma rotunda, capetele ascutite se inclina usor spre interior. Indicat ar fi ca tabla sa se prinda intr-un loc, pentru a nu se desface cand impingem aluatul prin ea. In fine, nu stiu cat de clara am fost cu indicatiile, dar cel mai bine ar fi sa va cumparati o astfel de forma. Cautati simplu in magazine – forma de margarete. A, si apropo, daca v-o faceti singuri, nu uitati sa o curatati bine, sa o dezinfectati corespunzator si apoi sa o ungeti pentru a nu rugini. Dupa ce folositi forma si o spalati, uscati-o imediat, altfel tabla are tendinta de a rugini usor.

Reteta de margarete de la bunica

– 200 grame margarina – ori amestec de unt cu untura pe aceeasi cantitat

– 250 grame zahar pudra

– 2 oua

– 2 linguri ulei

– o lingurita coaja de lamaie

– vanilie, daca va place – jumatate de lingurita

– un varf cutit de bicarbonat nestins

– faina cat incape sa ajunga un aluat pufos – nu exagerati cu faina din prima pentru ca fursecurile nu vor iesi atat de fine.

– rahat pentru decor

Cum procedam?

In primul rand, ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Apoi, frecam untul cu zaharul pana se dizolva, adaugam ouale si restul ingredientelor, in afara de faina si amestecam bine. Puteti folosi fie tel, fie aparat. Dupa ce am amestecat bine, adaugam faina, putin cate putin, pentru a obtine un aluat destul de aerisit, dar care se dezlipeste de pe maini.

Putem sa lasam aluatul la rece pentru 30 de minute sa se aseze un pic, dar daca bucataria este rece, putem lucra chiar imediat dupa ce am realizat aluatul.

Luam bucati de aluat si introducem in forma, impingem spre tava, rasucind usor forma in mana, astfel incat margareta sa iasa cu petalele usor inclinate, apoi apasam usor spre tava cu varful pentru a fixa fursecul.

Pe fiecare fursec punem cate o bucata de rahat.

Dam la cuptorul incins la 180 de grade pentru aproximativ 15 – 20 de minute, in functie si de cat de mari ati facut margaretele. De principiu, ele n-ar trebui sa se rumeneasca, deci cand vedeti ca prind un pic de culoare, le scoati.

Iata si rezultatul:

margarete - reteta de la bunica