Mancare din oua. Prepararea oualelor. Timp de fierbere al oualelor.

Ochiuri romanesti

Este vorba despre ochiurile fierte in apa. Fierbem in clocot apa cu sare si otet. IN momentul cand dam drumul oului spart din farfurioara in apa, tragem vasul deoparte, apoi punem din nou la fiert pana se incheaga albusul. Servim cu unt, pe piure de spanac sau cu smantana si mamaliguta.

Oua rascoapte umplute

Curatam ouale de coaja, le taiem in doua de-a lungul, scoatem galbenusurile si le amestecam bine cu lamaie, mustar si ulei sau cu maioneza, cu bucatele de sunca, cu ficat sau cu peste si umplem la loc.

Oua la cuptor

Oua rascoapte (fierte bine) taiate sferturi le punem intr-o forma unsa si le acoperim cu un sos gros de lapte, de smantana sau de rosii. Presaram cu bucatele de unt si, daca vrem cu branza rasa si rumenim la cuptor.

Omleta

Ouale batute bine cu putina sare, le turnam in tigaia cu grasime incinsa, amestecam ducand marginile care se prind mai repede, spre mijloc si aplecand tigaia ca sa se prelinga lichidul, spre margini. Cand e aproape patrunsa, lasam fara sa mai amestecam, sa se prajeasca usor, apoi o impaturim (indoim de la jumate, obtinem o jumate de cerc). Omleta amestecata in tigaie iese mai infoiata si mai pufoasa daca o preparam cu albusurile batute spuma. De asemenea, putem sa facem foarte multe retete de omlete prin adaugarea unor ingrediente. Astfel, putem sa facem o omleta cu marar, adaugand marar tocat in ouale batute, putem sa facem omleta cu sunculita. Putem sa facem o omleta complexa, calind o ceapa tocata marunt pana se rumeneste usor, pesate care turnam ouale batute amestecate cu cascaval sau branza, rase. Putem sa preparam omleta cu ardei gras, punand in compozitia de oua un ardei gras taiat marunt. Putem prepara omleta doar cu branza sau doar cu sunculita. Putem sa preparam omleta cu ciuperci (ciupercile calite in prealabil, racite si amestecate cu oualele batute). Dupa cum observati sunt foarte multe variante de omlete si incercand diverse variante veti gasi pana la urma si preferata.

Ochiuri prajite

Punem ouale sparte in grasime foarte incinsa si nu saram decat albusul. Servim indata ce s-a intarit albusul. Putem praji ochiurile cu sunca, pe orice fel de mezeluri, pe ceapa prajita, pe branbza, pe felioare de cartofi.

Omleta economica

Desfacem in lapte rece sau apa rece cate o lingura de faina de fiecare ou, adaugam o lingurita de ulei, sare si prajim omleta, nu inainte de a bate bine oualele.

Jumari

Batem bine ouale cu sare, lapte, le punem in unt incins si amestecam repede, pana se ingroasa atat cat dorim. Putem face jumari cu branza, rosii, ardei gras, mezeluri, creier, ficat, ciuperci, verdeata.

Ouale moi

Le fierbem 3 minute in apa clocotita. Mai nou exista un instrument folositor care ne ajuta sa alegem taria potrivita pentru ou. Arata ca o jumatate de ou. Are niste gradatii concentrice care arata o trecere la fierbere, de la moale la tare. Se aseaza odata cu ouale la fiert si functioneaza bine. Se gaseste in magazine. (parca eggs timer se numeste). De retinut ca trebuie sa avem grija ca oul sa fie de dimensiuni medii, pentru ca daca sunt oua mari, timerul nu mai este exact, ouale trebuie fierte un pic mai mult.

Ouale cleioase

Le fierbem cca 4 minute

Ouale tari

Le fierbem 10 minute