Mancare de post. Sarmale de post. Ghiveci. Snitele de soia
Ghiveci
Asezam in cratita, randuri, randuri, cam 1 1/2 Kg de legume felurite: cartofi, dovlecei, vinete, ceapa multa felii, o conopida mica sau bucatele de varza, fasole verde, mazare, usturoi, ardei gras, morcov, telina, patrunjel, verdeata multa, sare si cateva seminte de ardei iute. Intre acestea punem randuri de rosii, turnam deasupra 200 de ml de ulei si fierbem infundat fara apa, sau dam pur si simplu la cuptor, intr-o cratita acoperita, pe care o descoperim apoi ca sa scada lichidul si sa se rumeneasca ghiveciul.
Bame cu rosii
Curatim 600 g de bame si le oparim cu apa amestecata cu otet sau bors acru, ca sa nu fie cleioase. Le fierbem 10 minute in apa cu sare si o ceapa, adaugam 500 g de rosii, decojite si taiate marunt. Apoi fierbem pana scade.
Sarmale de post
Se pregateste o umplutura din cateva ciuperci taiate marunt, 1-2 linguri de orez, un morcov mic ras pe razatoarea mica, 2 cepe, verdeata tocata (marar si patrunjel – este de preferat in combinatie, dar merge oricum). Se adauga in compozitia de mai sus 1-2 linguri de ulei, sare, piper macinat, cimbru (optional). Cu aceasta compozitie se invartesc sarmalutele, in foi de varza murata. Se pun intr-un ceaun, 1-2 foi de varza, peste care se aseaza frumos sarmalutele. Pe fundul ceaunului putem adauga, piper boabe, foi de dafin si crengute de cimbru. Asezam frumos sarmalutele, adaugam apa; se adauga apa pana in baza ultimei sarmale sau un pic mai sus, daca vi se par ca sunt destul de inghesuite. De asemenea, daca varza cu care lucram nu este indeajuns de acra, adaugam in apa de fierbere, zeama de varza. Deasupra putem adauga o lingura de bulion de ardei.
Fasole batuta
500 g de fasole alba fiarta bine impreuna cu doua cepe intregi, dar fara sare, o scurgem, o dam prin sita sau o bagam la blender (cu putina zeama in care a fiert fasolea), o amestecam cu zeama in care a fiert fasolea pana ajunge la o consistenta potrivita. Consistenta potrivita este cea a unui piure, insa poate fi usor mai moale, avand in vedere ca fasolea mai absoarbe apa in timp. De asemenea, in zeama pe care o folosim la subtierea fasolii, dizolvam si sarea. Nu punem sarea direct in fasole, caci nu se va dizolva. Batem bine fasolea. Adaugam apoi incetul cu incetul ulei incins in care am prajit felioare de ceapa si continuam sa batem fasolea pana devine pufoasa. Garnisim cu ceapa prajita si stropim cu ulei.
Praz cu rosii
Prajim in ulei 6 fire mari de praz taiate bucati, le asezam in cratita intre randuri de felii de rosii, sau punem bulion de rosii si verdeata.Presaram cu putin faina, stropim cu mult ulei si fierbem la foc mic. Scadem la cuptor.
Mai putem prepara prazul cu 100 g de masline desarate, pe care le punem la fiert odata cu prazul, sau putem face pilaf de praz, adaugand 100 g de orez, cand prazul este aproape gata. Pilaful este gata cand a absorbit tot lichidul si boabele de orez s-au umflat.
Telina cu arpagic
600 g de telina taiata felii o fierbem cca. 20 de minute impreuna cu 1/2 Kg arpagic in apa clocotita cu sare. Scurgem, asezam in tava randuri de telina si de arpagic, cu verdeata multa. Vara punem felii de rosii, iarna bulion de rosii (rosiile de sera nu-s pentru mancare). Stropim cu mult ulei si dam la cuptor sa se scada frumos, la foc potrivit, pana se rumeneste usor.
Snitele de soia
Cumparam soia speciala pentru snitele (scrie pe punga – trebuie sa fie bucati mai mari). Se fierbe apa, se pun bucatile de soia. Se lasa la fiert pana se inmoaie bine. Se lasa cca. 20-30 minute sa clocoteasca. Se incearca daca sunt fierte. Nu trebuie sa fie foarte moi, adica sa fi trecut de pragul de fierbere. Se scot bucatile de soia din apa, se lasa la scurs intr-o sita. Trebuie sa se scurga bine si sa se si raceasca inacelasi timp. Dupa ce s-au scurs bine si s-au racit, se mai sterg usor (presand doar, fara sa frecam) cu servetele de bucatarie – aveti grija sa nu fie parfumate. Dupa aceasta operatie se condimenteaza cu sare si piper, se dau prin faina si se prajesc in tigaie, uleiul incins in prealabil. Se servesc cu un sos gros de rosii. Daca nu suntem in post, folosim pentru snitelele din soia o compozitie clasica pentru snitele (le dam prin faina, apoi prin ou batut si apoi prin pesmet).