Mancare de peste. Prepararea pestelui. Retete cu peste. Marinata de peste.

Prepararea pestelui

Spalam si taiem pestele nu cu mult timp inainte de intrebuintare si-l tinem jumatate de ora la sare. Pestele nu se pastreaza de-a dreptul pe gheata, ci invelit intr-o carpa. Se fierbe in apa clocotita cu putina sare si otet, putin timp inainte de masa, deoarece fierbe foarte repede. Rasolul de peste il servim in zeama lui. Fie fiert, fie la gratar, crestam pestele ca sa nu plesneasca pielea.

NU-l prajim decat in ulei, ca sa fie coaja rumena, altfel se inmoaie. Tavalim in faina numai cate bucati intra in tigaie, altfel faina se face coca. Scrumbiile le punem pe gratar, invelite in hartie pergmanet ca sa-si pastreze sucul propriu. Pestele trebuie sa fie proaspat, altfel da loc la grave intoxicatii. Unii pesti (caracuda, stiuca) au tenie si viermi, care se transmit la om,. de aceea trebuie curatiti foarte bine, spalati in multe ape, stropiti cu otet si fierti sau prajiti bine.

Pestele rasol

Fierbem apa cu sare si zarzavat de supa, In momentul cand adaugam pestele punem in apa o lingura de otet. Pestele fierbe 10-15-18 minute, dupa marimea pe care o are. Il servim cald cu zarzavatul cu care a fiert si unt cu zeama de lamaie sau untdelemen cu zeama de lamaie ori otet. Putem servi rasolul rece. Il lasam sa se raceasca in zeama lui, apoi il scoatem afara si-l servim cu sos grecesc sau cu sos de maioneza. Zarzavatul il taiem marunt si-l amestecam cu sos de maioneza.
Pestele cu maioneaza il servim scos de pe os. Garnisim cu gogosari sau castraveciori, verdeata sau foi de salata, felii de ou tare. Mai putem amesteca pestele taiat bucatele cu salata ruseasca.

Pestele la gratar

Gratarul trebuie incins bine, il ungem cu ulei inainte de a pune pestele la fript. Peste mare se “inveleste” in sare si se rumeneste pe gratar pana se coace bine pielea (pana la nivelul de ardere – se poate elimina restul ars cu un cutit, inainte de a fi folosit).

Peste la cuptor

Punem pestele in tava, cu mult ulei si presaram boia. Ca sa nu se lipeasca de fundul tavii, este bine sa-l punem pe folie sau pe betisoare. cand incepe sa sfaraie, presaram verdeata, usturoi pisat, tinut in putin otet slab si stropim cu zeama lui. Sarea o punem catre sfarsit, astfel pestele devine pufos si se fragezeste.
Mai mutem face peste la cuptor cu rosii, sau cu ghiveci, cu varza dulce sau acra, cu pilaf cu multe rosii si ardei gras, sau cu smantana, cu usturoi, cu sos alb (ciulama cu lapte) amestecat cu cascaval ras.

Plachie de peste

Inabusim 1/2 Kg de ceapa, taiata fideluta, cu un pahar de ulei (100 ml), felii de rosii sau rosii din bulion, sare, piper. Adaugam bucatile de peste cand ceapa este moale, dam la cuptor si cand pestele e patruns, stropim cu vin sau cu otet foarte slab, adaugam o foaie de dafin si verdeata tocata si lasam la cuptor pana este gata.

Marinata de peste

Peste curatit si taiat bucati, il tavalim in faina amestecata cu boia si-l prajim. Pentru a facfe sosul, radem 2 cepe, amestecam cu un pahar ulei rece, o lingura de faina, usturoi taiat felii, bulion de rosii, sau felii de rosii proaspete si fierbem inabusit, fara sa lasam sa se prajeasca; picuram atata otet pana ii potrivim gustul. Fierbem bine sosul cu sare, piper, foaia de dafin, si cand este gata adaugam pestele prajit. Il lasam sa traga in sos cateva minute. Pentru a pastra marinata mai multa vreme, nu punem faina in sos si nici la prajitul pestelui. Mai putem fierbe in sos felii de zarzavat de supa (morcov, telina, etc.).