Mancare de legume. Retete cu cartofi. Mancaruri cu dovlecei.

Cartofi cu smantana

Fierbem 1 1/2 Kg de cartofi taiati sferturi in apa cu sare si putin unt sau ulei. Cand sunt moi (incercam cu furculita), adaugam smantana amestecata cu putina faina, apoi dam la cuptor pana scade lichidul si se rumenesc cartofii.

Cartofi cu branza

1 Kg de cartofi fierti ii taie felii, ii asezam intr-o tava unsa, randuri cu cartofi si de branza amestecata cu ou, smantana si sare. Presaram deasupra bucatele de unt si rumenim la cuptor. Se mai pot pune felii de oua fierte printre cartofi, precum si verdeata tocata.

Cartofi umpluti

12 cartofi mari, fierti in coaja, ii curatam. Taiam intr-unul din capete un capacel (o calota sferica), apoi scobim usor in interior cu o lingurita. Miezul cartofilor il framantam cu branza de vaci (sa fie sarata, dar nu foarte), ou, verdeata si putina sunca tocata sau slanina tocata. UMplem cartofii, ii asezam in tava, stropim cu untdelemn si smantana si rumenim la cuptor.

Conopida cu smantana

2 conopide potrivite, fierte in apa cu sare, le scurgem bine, le desfacem in bucati pe care le tavalim in pesmet rumenit in unt. Tinem un sfert de ora la cuptor, la foc potrivit spre mare. Apa in care a fiert conopida o intrebuintam la supa. Mai putem prepara si astfel: dam conopida fiarta la cuptor, cu smatana amestecata cu putina faina; deasupra punem bucatele de unt.

Dovlecei umpluti cu branza

Tragem in ulei putina ceapa, amestecam cu 100 g de branza, verdeata, un ou, 50 g de gris ori orez fiert in lapte, sau o chifla inmuiata in lapte si stoarsa; potrivim gustul si umplem 6 dovlecei mici, scobiti, sau trei dovlecei mai mari. Ii prajim in ulei si-i punem sa fiarba fie in sos de rosii, fie cu apa. Cand sunt gata, turnam peste ei sos de smantana sau sos alb si verdeata multa, cu care lasam sa mai traga putin. La masa servim cu smantana.

Rosii umplute cu macaroane

Scobim 12 rosii rotunde si le umplem cu macaroane fierte si taiate cu cutitul (1-2 cm), amestecate cu unt si branza, putina smantana si un ou. Punem rosiile intr-o tava unsa cu unt si coacem pana scade zeama si se rumenesc frumos. Servim cu smantana.

Chiftele de dovlecei

Radem 3 dovlecei cruzi, curatiti, pe razatoarea cu gauri mari, ii presaram cu sare si-i lasam astfel cateva ore. Stoarcem zeama pe care o lasa, amestecam cu o ceapa prajita (taiata marunt si calita in tigaie in care am pus o lingura de ulei), un ou, 2-3 linguri de faina, branza alba rasa. Luam cu lingura din compozitie si prajim chiftelele in ulei (sa fie uleiul incins cand punem chitelele). De asemenea, dupa ce dati drumul la chiftea din lingura, inmuiati usor lingura in uleiul incins pentru ca urmatoarea chiftea sa se desprinda mai usor de pe lingura.

Piure de spanac

1 Kg de spanac fiert si scurs il dam prin sita sau il bagam la blender (cu putina zeama – altfel este greu sa functioneze blenderul). Pregatim un sos alb din jumatate de ceapa tocata marunt si trasa in ulei, 2 linguri de faina si 1 pahar lapte. Punem spanacul in sos, adaugam sare si putin zahar si lasam sa se ingroase la foc mic.

Gogosele de cartofi

Facem un aluat din cartofi fierti, ou (la 500 de g de cartofi cam 2 oua mari, dar merg si 3), sare. Facem separat o maia ca pentru cozonaci, folosind drojdie pentru 1 Kg de compozitie (scrie pe pachetelul de drojdie pentru ce cantitate se foloseste – in general un pachetel de drojdie se foloseste la 500 g de faina. In acest caz, utilizam 2 pachetele de drojdie proaspata. Desfacem drojdia in apa calduta, cca. 200 ml si punem 2 linguri de faina. Lasam maiaua la crescut, cca 30 de minute. Turnam apoi maiaua in compozitia de cartofi, completam cu faina, cat sa rezulte un aluat potrivit de tare. Lasam la crescut cca. 1.5-2 ore. Dupa ce a crescut se imparte coca in bucati si se intinde foi, in care punem umplutura dorita. Dam la cuptor rulourile respective, intr-o tava unsa cu ulei, pentru cca 50-60 minute. Umplutura poate fi facuta din branza data prin razatoare si ou (poate fi si o compozitie dulce, adica sa folosim branza nesarata la care sa adaugam oua si zahar), de asemenea, poate fi folosita o umplutura de ciuperci (calite intr-o tigaie cu o ceapa, pana se auresc usor), sau pot fi folosite alte umpluturi: spanac amestecat cu rucola, compozitie de carne facuta ca pentru placinta cu carne, etc.