Mancare cu carne. Carne cu varza. Carne cu spanac. Carne cu cartofi.

Carne cu cartofi

Putem face acest fel de mancare din orice carne: de vaca, porc, berbec, pasare. Inabusim 600 g de carne taiata bucati, cu 1/4 Kg ceapa, 2 linguri ulei si putina apa. Cand carnea este aproape fiarta, adaugam 1 Kg cartofi, apa si dupa 10 minute adaugam bulion de rosii sau boia si saram. Vara putem pune rosii proaspete, curatate de coaja, felii de ardei gras si multa verdeata. Se lasaq pe foc pana se fierb cartofi (ii incercam dupa 30-40 de minute cu o furculita).

Carne cu varza

Punem in cratita randuri de varza acra tocata, bucati de carne grasa (de preferat piept de porc) si printre ele ceapa tocata. Umplem cu zeama de varza (daca nu e prea acra, daca este acra, punem apa) adaugam grasime, bulion de rosii sau boia, si fierbem la foc mic cateva ore. Punem apoi la cuptor sa scada.

Carne cu varza dulce

O preparam la fel ca si carnea cu varza acra. Varza dulce o oparim inainte de a o taia marunt. Punem intre randuri felii de rosii sau bulion si felii de ardei gras. Umplem cu bors, saram. Servim cu smantana. Este foarte gustoasa si neacrita cu rosii sau bors.

Carne cu spanac

Daca facem mancarea din carne de animal tanar (miel, vitel), puntem randuri, randuri de carne si spanac, ceapa rasa, grasime si sare (1Kg carne si 1 Kg spanac) si punem vasul pe foc. Turnam in timpul fiertului apa, putin cate putin. Cand mancarea e gata, desfacem o lingura de faina cu apa rece, turnam pe deasupra si mai dam cateva clocote. Putem acri cu lamaie. Daca facem mancarea din carne de vaca sau de porc, lasam sa fiarba carnea cu ceapa, grasime si apa, pana cand e aproape moale si apoi adaugam spanacul.

Carne cu mazare

Preparam ca si carnea cu cartofi, insa adaugam multa verdeata, 1 Kg de mazare curatita si cand e aproape gata, indulcim cu zahar (sau adaugam de la inceput morcov). Legam cu putina faina desfacuta in apa rece si presaram cand dam la masa cu verdeata. Mazarea merge foarte bine cu marar. Putem pune sos de rosii sau bulion de rosii. De asemenea, putem adauga si usturoi, daca ne place. Usturoiul se adauga inainte de a lua mancarea de pe foc, fie il lasam sa dea cateva clocote, fie luam de pe foc, in functie de cat de puternic dorim sa fie gustul de usturoi.

Carne cu praz

Fierbem 600 g carne in apa putina. Cand e aproape gata, adaugam prazul – cate un fir mare de persoana, taiat bucati mai mari si tras in grasime – sau il punem de-a dreptul in mancare. Potrovim gustul sosului cu rosii sau cu bulion de rosii, sare, un praf de zahar si putin otet. Legam apoi sosul cu putina faina (desfacuta in apa rece) sau cu o lingura de fulgi de ovaz. Scadem la cuptor sau pe foc mic si servim cu iaurt sau cu smantana.

Carne cu dovlecei

Cand carnea taiata bucati si inabusita cu ceapa, in grasime cu putina apa, e aproape gata, adaugam dovleceii taiati bucati, socotind de persoana cate un dovlecel potrivit sau cate 10 dovlecei cu floare. Saram. Catre final adaugam 1 Kg de rosii curatite e coaja si taiate marunt si verdeata. Legam cu faina dezfacuta in apa si scadem sosul potrivit. Servim cu iaurt sau smantana.

Carne cu castraveti

Inabusim 600 g de carne taiata bucati cu 200 g ceapa si 2 linguri de ulei. Punem putina apa. Cand carnea e aproape fiarta, adaugam 1 Kg de castraveti murati, taiati bucati si desarati putin, daca sunt prea sarati. Nu punem sare la mancare decat catre sfarsit, daca este nevoie. Adaugam 3 linguri de bulion de rosii si legam cu putin faina, apoi scadem bine mancarea si o servim cu verdeata tocata.

Carne cu  prune

Tragem in grasime 600 g carne si o fierbem pana e aproape gata. Adaugam 300 g de prune  uscate, spalate si inmuiate peste noapte in apa, o lingura de faina desfacuta in apa , zahar si sare dupa gust si fierbem mancarea pana e potrivit de scazuta.

Carne cu gutui

Prajim in grasime 3 gutui curatite si tiate bucati potrivit de mari. Tragem in grasime 600 g de carne si o fierbem cu putina apa (cat s-o acopere). Cand e aproape gata carna, adaugam gutuile. Saram. Rumenim o lingura de zahar, il stingem cu apa si-l punem in mancare. Sosul trebuie sa fie destul de gras si potrvit de scazut la cuptor sau pe aragaz, la foc mic.

Carne cu ciuperci

Se prepara numai din carne tanara (vitel, miel, pui). Punem la foc 1/2 Kg de ciuperci impreuna cu 1 Kg de carne taiata bucatele, ceapa multa, ulei. Nu e nevoie sa adaugam la inceput apa, caci ciupercile lasa destul lichid. Sarea o punem la sfarsit. Adaugam verdeata multa si legam sosul cu putina faina. Servim cu smantana si mamaliguta.

Stufat de miel

In timp ce inabusim 1 Kg de carne de miel, usor grasuta si jumatate lingura de faina, punem sa fiarba 30 fire de ceapa verde si 30 de fire de usturoi verde. Facem din ele colacei, ii punem in mancare, adaugam verdeata, apa ca sa acopere totul si fierbem inabusit. La sfarsit adaugam rosii decojite si taiate marunt sau bulion de rosii si potrivim gustul cu otet sau cu lamaie.