Pot obtine imprumuturi de la IFN daca am restante, fara sa faca verificarea la Biroul de Credit? IFN au o politica de creditare mai permisiva.

Cand figurati cu restante in baza de date a Biroului de Credit, sansele de a contracta un credit, fie el si nebancar, sunt foarte mici. Cu toate acestea, decizia apartine fiecarei institutii in parte, iar faptul ca figurati in baza de date a Biroului de Credit nu inseamna automat ca nu mai puteti contracta vreun imprumut.

creditfix.ro

Cu toate acestea, decizia de creditare apartine fiecarei banci in parte. Faptul ca figurati in baza de date a Biroului de Credit nu va priveaza in mod automat de contractarea unui nou imprumut. Bancile vor avea in vedere mai multe aspecte, inclusiv motivatia clientului. Pentru mai multe sanse de a obtine creditul necesar, va recomandam sa aplicati pentru produsele mai multor institutii.

In general, institutiile financiare nebancare (IFN) au o politica de creditare mai permisiva, dar si costuri mai ridicate.

Principala conditie pentru a beneficia de un credit de refinantare este achitarea la timp a ratelor aferente creditului initial.

Astfel, sansele de a contracta un nou credit sunt reduse in cazul in care figurati cu restante in baza de date a Biroului de Credit. Institutia careia va adresati, fie ea banca, fie institutie nebancara, va avea in vedere atat valoarea restantei si perioada de intarziere, cat si motivele care au determinat intarzierea la plata ratelor.

Cele mai mari sane pentru a obtine un imprumut rapid, atunci cand va aflati totusi in baza de date a Bitoului de Credit le gasiti la institutiile nebancare. Acestea practica de cele mai multe ori rate fixe, dar al caror cost este extrem de ridicat comparativ cu cel perceput de bancile comerciale pentru credite de nevoi personale.

Pentru a obtine un credit rapid de la o institutie nebancara este destul de usor, procedura poate fi comparata cu aceea a vanzarii unui produs, insa, evident costurile implicate sunt altele. Creditele nebancare fara garantii sunt usor de obtinut.

Citi Financial acorda credite rapide in lei pentru nevoi personale de pana la 65.000 lei, dar nivelul dobanzii anuale efective (DAE) platite de client este, spre exemplu, de 31,25% pentru un credit in valoare de 26.000 lei pe 5 ani la un venit de 2.000 lei, potrivit portalului Finzoom.ro.

Institutia financiar-nebancara Credex are in oferta credite rapide in valoare de pana la 18.000 lei, insa dobanda finala platita de client este si mai ridicata, de 39,8% in cazul unui imprumut contractat pe 4 ani. Aprobarea unui credit de la Credex este atat de simpla incat se obtine direct in magazine, dar dobanda este de peste 2 ori mai mare decat la un credit de nevoi personale de la o banca.

Creditele rapide in acceptiunea obisnuita au cam disparut. Practic, in acest moment probabil doar Provident se mai incadreaza descrierii, au detaliat reprezentantii Finzoom.

Cele mai mari dobanzi sunt percepute de compania Provident, care ofera imprumuturi la domiciliu de pana la 2.500 lei pe o perioada de 52 de saptamani, nivelul DAE fiind de 227%, ratele fiind platite saptamanal. Mai mult, reprezentantii Provident vin la usa clientului pentru a percepe ratele la credite, iar pentru aprobarea imprumuturilor nu solicita decat prezentarea unui act de identitate si un document care sa dovedeasca veniturile obtinute.

Daca nu exista o necesitate si o urgenta care sa justifice solicitarea unei finantari (fie aceasta bancara sau nebancara), evitati sa accesati un credit. Uneori merita sa cumparam credite si alteori nu. Depinde de contextul fiecaruia, sfatuieste Finzoom. (wall street).

Ce face un credit nebancar sa fie mai bun (sau poate mai putin bun?) decât unul bancar?

Cand ai nevoie de bani si te hotarasti sa apelezi la un imprumut, ai la dispozitie mai multe variante: prieteni, rudenii, “finantatori” persoane fizice (camatari), case de amanet sau banci. Datorita faptului ca rudeniile si prietenii prefara sa puna deoparte niste bani albi pentru zilele negre, iar pe camatari si casele de amanet este bine sa le ocolesti din principiu (daca nu vrei sa-ti dai pe nimic bunurile, linistea si chiar mai mult), alternativa favorabila ramane creditul, asa cum este el cunoscut, cu toate formele sale (card, credit, linie de credit, etc.)

Evident si cand ne indreptam catre un credit, apar unele intrebari si trebuie sa apelam la niste criterii pentru a alege tipul de credit dorit. Aceste criterii difera foarte mult unele de altele, in functie de rata dobanzii, de comisioanele percepute de institutiile financiare, de durata creditului, de moneda, de garantii si asa mai departe. Pentru ca lucrurile sa se complice, pe piata exista alaturi de banci si o serie de alte institutii financiare, asa-zisele institurii financiare nebancare (desi, psihologic vorbind, pentru fiecare din noi, cel care ofera banii, finantatorul, este “banca”, indiferent de forma de organizare.

Ce anume face un credit nebancar sa fie mai bun sau mai putin bun decat un credit bancar?

Fiecare institutie este libera (in masura in care respecta legile acestei tari) sa-si stabileasca conditiile in care isi prezinta oferta de finantare. Astfel ca, acesti factori care diferentiaza creditele nu tin neaparat de cadrul bancar sau nebancar, ci de conditiile stabilite de institutiile care le ofera. In aceste conditii, un finantator poate hotara daca acceta garantii de un anumit tip, fara ca acesta sa fie o regula pentru piata in care activeaza.

Exista, evident, si anumite aspecte daca diferentiaza creditele bancare de creditele nebancare, intr-un mod echivoc. Cel mai important este aspectul legat de limitarile pe care legea le impune asupra activitatii institutiilor nebancare. Cea mai importanta activitate se refera la permisivitate. Un client al unei institutii nebancare nu-si poate deschide cont la aceasta institutie, nu va putea incheia contracte de depozit, etc. Pe langa aceste restrictii asupra institutiilor nebancare, o problema a institutiilor financiare nebancare o constituie imposibilitatea atragerii de fonduri sub forma depozitelor, astfel ca sunt obligati sa-si formeze fondul de credite din alte surse. Acest fapt poate avea un impact negativ asupra ratei dobanzii la care institutia respectiva poate oferi clientilor sai creditele. Si tot din acest motiv, institutiile nebancare ar putea fi obligate sa ofere sume mai mici sub forma de imprumuturi, tocmai pentru a putea satisface un numar cat mai mare de clienti si de a-si atenua riscul cat mai bine.

Cand este vorba despre credite, putem descoperi si o serie de avantaje pe care le ofera institutiile financiare nebancare. O astfel de institutie, prezinta de obicei o mai mare flexibilitate in privinta acordarii finantarilor, fapt datorat in mare parte lipsei unei supravegheri stricte, la fel ca o banca (pana la urma, riscul nu este atat de mult al populatiei sau al agentilor economici, dar mai ales este al investitorilor. Aceasta flexibilitate poate fi inteleasa printr-o deschidere mai mare fata de anumite categorii de solicitanti, care in mod normal sunt refuzati de banci (cum ar fi de exemplu firmele noi aparute, o afacere la inceput de drum, clienti cu probleme – restantieri ai bancilor, etc). Pe langa toate acestea, flecibilitatea poate insemna conditii de finantare mai lejere, garantii mai putine, dosare mai subtiri si asa mai departe.

Un alt avantaj major al institutiilor financiare nebancare il reprezinta rapiditatea in desfasurarea unor operatiuni. Astfel, unele dintre aceste societati au o acoperire mare, astfel ca tot ce inseamna transfer de documente, vizite, se poatedesfasura intr-un timp mai scurt, lucru care poate constitui un avantaj mai ales in ochii solicitantilor.

De asemenea, clientii beneficiaza de posibilitatea de a se raporta la institutia finantatoare nu ca la un sistem rigid si birocratic, ci ca la un partener, iar aici un rol important revine consultantilor financiari. Avand in vedere structura ierarhiha foarte bine buna la punct, a unei institutii financiare nebancare, consultantul de finantare este cel care tine legatura intre clienti si factorii de decizie, creand astfel posibilitatea ca nevoile clientului sa fie cunoscute si intelese cat mai bine, la toate nivelurile, iar acesta sa beneficieze de solutia optima de finantare.

1. Se poate acorda un credit rapid fara adeverinta de venit?

Acordarea unui credit, de orice tip ar fi acesta, fie credit bancar, fie credit nebancar este conditionat de certificarea posibilitatii solicitantului de a rambursa imprumutul.

Majoritatea institutiilor financiare solicita adeverinta de salariu care sa ateste capacitatea de plata a clientului. Pe langa salariu, sunt considerate eligibile veniturile provenind din chirii, dividente, contracte de management etc. Acestea trebuie sa aiba caracter permanent si sa poata fi dovedite cu documente.

2. Daca nu ai proprietati sau bunuri pe numele tau si ai primit ordin de executare silita cum trebuie sa procedezi. Mentionez ca nu am nici loc de munca momentan.

In cazul in care nu detineti bunuri in proprietate si nici nu realizati venituri, nu puteti fi executat in acest moment, insa banca va verifica permanent daca obtineti sau nu un venit care sa poata fi supus executarii silite.

3. Pot obtine un credit de 20000 euro, in conditiile in care am 20 de ani, nu am nici un venit si nu am lucrat niciodata?

Majoritatea institutiilor financiare solicita pentru acordarea unui credit adeverinta de salariu care sa ateste capacitatea de plata a imprumutatului, precum si o anumita vechime la locul de munca, de obicei de minim 3 luni.

Pentru a intra in posesia unui astfel de credit, solicitantul trebuie sa faca dovada ca locuieste la adresa din buletin si dovada unui venit constant. Pentru aceasta sunt acceptate fluturas de salariu, cupon de pensie, adeverinta de venit sau orice alt document prin care se poate dovedi un venit stabil.

Pentru a vedea ce institutii nebancare acorda in acest moment credite si pentru a aplica pentru un astfel de credit, accesati sectiunea “Credite nebancare”, iar aici “Credite nebancare rapide”.

4. As dori un credit sau card de credit de la o institutie nebancara.

Creditul rapid ofera posibilitatea contractactarii unor sume mici in maxim 48 de ore sume, fara  giranti sau garantii materiale, direct la domiciliu.

Pentru a intra in posesia unui astfel de credit, solicitantul trebuie sa faca dovada ca locuieste la adresa din buletin si dovada unui venit constant. Pentru aceasta sunt acceptate fluturas de salariu, cupon de pensie, adeverinta de venit sau orice alt document prin care se poate dovedi un venit stabil.

Pentru a alege un credit rapid cat mai avantajos accesati sectiunea “ Credite nebancare rapide. In partea dreapta a fiecarui produs, se gaseste un banner, accesarea caruia va deschide formularul de aplicatie online.

Aici, dupa completarea tuturor campurilor, puteti trimite aplicatia care va ajunge la consultantii institutiei alese. In cel mai scurt timp posibil veti fi contact de un reprezentant al IFN-ului ales pentru a va face un prescorring.

Mentionam faptul ca aceasta aplicatie nu va obliga in nici un fel pe mai departe, fiind insa cea mai eficienta modalitate de a intra in contact cu reprezentantii institutiilor financiare nebancare din zona dumneavoastra.

5. Pentru un credit la CETELEM online verifica situatia la Biroul de credit si Centrala Riscurilor Bancare?

Si institutiile nefinanciare verifica isoricul de creditare al solicitantului, dar sunt mai permisive in acordarea creditului persoanelor care au inregistrat intarzieri de plata.

6. As avea nevoie urgent de 50.000 EUR. Ce trebuie sa fac ca sa obtin acesti bani?

Pentru a alege un credit cat mai avantajos, puteti accesa direct de pe acest site, unde puteti compara intreaga oferta de produse si alege produsul care se potriveste cel mai bine nevoii dumneavoastra.

Alegeti sectiunea “credite bancare”, completati criteriile de cautare si va vor fi afisate cele mai avantajoase oferte, ordonate crescator in functie de dobanda anuala efectiva.

Accesand sectiunea “Calculatoare”, puteti calcula suma maxima pe care o puteti obtine in functie de veniturile pe care le detineti.

Noi va putem ajuta in obtinerea creditului necesar prin intermediul aplicatiei online catre bancile propuse. In partea dreapta a fiecarui produs, se gaseste butonul Aplica, accesarea caruia va deschide formularul de aplicatie online.

In 24 de ore lucratoare de la trimiterea aplicatiei veti fi contactat de un reprezentant al bancii care va va raspunde la toate intrebarile si va fixa o intalnire la sucursala.  Aceasta aplicatie nu va obliga in nici un fel pe mai departe, fiind insa cea mai eficienta modalitate de a intra in contact cu reprezentantii bancilor partenere din zona dumneavoastra.

7. As dori sa contractez un credit de la o banca care nu are de- face cu cei de la CRB sau o institutie nebancara care acorda credite fara garantii.

Pentru a alege un credit rapid cat mai avantajos accesati Credite nebancare rapide. In partea dreapta a fiecarui produs, se gaseste un banner explicit, accesarea caruia va deschide formularul de aplicatie online.

Aici, dupa completarea tuturor campurilor, puteti trimite aplicatia care va ajunge la consultantii institutiei alese. In cel mai scurt timp posibil veti fi contact de un reprezentant al IFN-ului ales pentru a va face un prescorring.

Mentionam faptul ca aceasta aplicatie nu va obliga in nici un fel pe mai departe, fiind insa cea mai eficienta modalitate de a intra in contact cu reprezentantii institutiilor financiare nebancare din zona dumneavoastra.

8. Am restante foarte mari la credite. Sunt in CRB si BC. Cum as putea obtine un credit de 30.000 EUR pentru a-mi achita toate imprumuturile si a ramane cu o singura rata?

In general nu exista conditii speciale de creditare in situatia in care sunteti inregistrat ca rau platnic. Dumneavoastra, in functie de situatia creditului si a restantelor, prezentanti un anumit grad de risc pe care bancile sunt dispuse sa si-l asume sau nu. Bancile
analizeaza fiecare dosar de credit si in functie de capacitate dumneavoastra de a rambursa creditul fara probleme, decid daca va pot acorda acel credit. Pentru intarzieri mari de plata, este mai dificil sa va fie acordat un credit, dumneavoastra prezentand un grad ridicat de risc. Creditele rapide pentru restantieri sunt puse la dispozitia populatiei de catre IFN-uri sub forma de imprumuturi rapide.

9. Am un salariu de 770 RON si as dori un credit. Cum trebuie sa procedez?

Pentru a alege un credit cat mai avantajos , puteti accesa sectiunea noastra de credite, unde puteti compara intreaga oferta de produse si alege produsul care se potriveste cel mai bine nevoii dumneavoastra.

Alegeti sectiunea “Credit bancare”, completati criteriile de cautare si va vor fi afisate cele mai avantajoase oferte, ordonate crescator in functie de dobanda anuala efectiva.

Accesand sectiunea “Calculatoare”, puteti calcula suma maxima pe care o puteti obtine in functie de veniturile pe care le detineti.

10. Vreau sa fac o refinantare

Noi va oferim posibilitatea de a compara si aplica pentru un credit de refinantare cat mai avantajos. Accesati sectiunea “Credite bancare”, completati criteriile de cautare, iar la campul “Destinatia”, alegeti “Refinantare”. In urma filtrarii, va vor fi afisate cele mai avantajoase credite, ordonate crerscator in functie de dobanda anuala efectiva.

In fiecare sectiune apartinand categoriei credite bancare si credite nebancare veti descoperii posibilitatea accesarii online a unui credit.

Aici, dupa completarea tuturor campurilor, puteti trimite aplicatia care va ajunge la consultantii bancii alese.

In 24 de ore lucratoare de la trimiterea aplicatiei veti fi contactata de un reprezentant al institutiei care va va raspunde la toate intrebarile, va face un prescorring si dupa caz, va fixa o intalnire la sucursala.

11. Am o firma si am deja doua credite. Vreau sa stiu daca ma pot incadra la un alt credit si care sunt conditiile?

Acordarea unui nou credit depinde de gradul de indatorare pe care il permite venitul dumneavoastra. Gradul de indatorare, reprezinta procentul din veniturile lunare pe care institutia financiara considera ca il poate aloca platii unei rate pentru  credit. Calculul acestuia se face in felul urmator: din veniturile nete se scad cheltuielile de subzistenta (aproximativ 250 RON  de persoana), se aplica acest procent iar apoi, dupa caz, se scad celelalte rate aferente unor alte credite/carduri de credit. Rezultatul il reprezinta rata lunara maxima pe care o puteti sustine.

In momentul in care veti solicita un credit, institutia financiara respectiva, fie ea banca fie IFN (institutie financiara nebancara) e va efectua un scoring in urma caruia se va stabili daca puteti obtine acest credit.