Gandacei. Reteta inedita. O prajitura din categoria: retele bunicii.
Ingrediente:
250 g unt, 100 g zahar pudra, 350 faina, un pachet zahar vanilat, 100 g ciocolata, putin unt, un varf cutit de sare.
Mod de preparare:
Untul se freaca cu zaharul, vanilia si sarea pana se obtine o compozitie spumoasa. Se adauga faina si se framanta. Coca obtinuta se da la frigider 30 – 40 minute. Pe planseta preserata cu faina se ruleaza 3-4 suluri. Din aceasta compozitie se taie bucatele cat mai multe forme, nu mai mari de o nuca, care se rotunjesc in palme. Fiecare bucatica se aluat se ruleaza usor cu palma, pe planseta, dandu-i-se o forma de rulouri mici, rulouri care sa nu depaseasca 4-5 cm. Se preseaza apoi cu furculita fiecare in lung sa se obtina adancituri si proeminente. Se aseaza in tava presarata cu faina si se coc la foc potrivit cca. 15 – 20 minute. Se lipesc cate doua cu gem acrisor. Se lasa la rece cca. 1-2 ore.
Ciocolata se topeste la abur si se amesteca cu putin unt. Cand aceasta glazura este destul de subtire, se glaseaza gandaceii si se dau prin nuca macinata.