Echinaceea este o planta indicata persoanelor relativ sanatoase, ce doresc sa-si creasca imunitatea
Este o planta înaltuta, a carei tulpina florifera depaseste adesea un metru, adusa din America de Nord, unde era un leac de capatâi al pieilor rosii. A fost preluata de catre cercetatorii americani din medicina traditionala a amerindienilor si ulterior, de catre cei germani, care au descoperit faptul ca are efecte uimitoare de marire a rezistentei naturale a organismului la infectii.
Se pare ca cele mai spectaculoase rezultate le are, în timpul sezonului rece, în prevenirea gripei, fiind denumita adesea “vaccinul antigripal natural”. Cea mai folosita este specia cu flori rosii (Echinacea purpurea), care este fara doar si poate cel mai vândut stimulent imunitar de pe mapamond la ora actuala. Care sunt atuurile acestui remediu? Actioneaza relativ rapid (în 3-4 zile apar efectele de marire a capacitatii de aparare a organismului în fata infectiilor), are o toxicitate scazuta (este indicat si copiilor mici), poate fi folosit pe termen lung, fara a da efecte adverse.
Cum se administreaza echinacea?
Pe termen scurt, cel mai rapid si simplu mod de administrare este tinctura, pe care o gasim în prezent în mai toate farmaciile si magazinele naturiste. Se ia o lingurita de tinctura de trei ori pe zi, de preferinta pe stomacul gol, pentru prevenirea îmbolnavirii. Atunci când raceala s-a instalat deja, se iau pâna la 4 lingurite pe zi sau se apeleaza la remedii mai puternice, cum ar fi arnica. Pe termen mai lung, efecte extraordinare are pulberea de echinacea, care – desi este mai greu de gasit la Plafar si e ceva mai complicat de administrat – este mult mai eficienta decât tinctura. Se ia o jumatate de lingurita de pulbere de echinacea, obtinuta prin macinarea plantei cu râsnita electrica de cafea, de trei ori pe zi, în cure de minimum doua saptamâni. Este un remediu exceptional atunci când simtim ca ne încearca raceala, când avem infectii în gât, ale amigdalelor sau ale sinusurilor, care nu mai cedeaza. Reactia imunitara potentata de tratamentele cu pulbere de echinacea este atât de puternica, încât persoane care se tratau de un banal guturai au constatat disparitia unor infectii renale, a unor boli de piele de origine infectioasa sau chiar a unor tumori benigne, care nu cedasera la nici o alta forma de tratament.
Cui îi este recomandata echinacea?
Este în primul rând indicata persoanelor relativ sanatoase, care vor sa se fereasca de bolile respiratorii din timpul iernii. O cura de 10-14 zile cu tinctura sau pulbere de echinacea mareste considerabil capacitatea de aparare a organismului în fata infectiilor. Apoi, echinacea, mai ales sub forma de pulbere, este un adevarat elixir pentru persoanele foarte sensibile la frig, care fac guturai, se confrunta cu umflarea amigdalelor sau a ganglionilor la cea mai mica pala de curent. O cura de o luna cu echinacea sub forma de pulbere ajuta la eliminarea gradata a infectiilor persistente si mareste rezistenta la bolile infectioase.