Multi dintre voi se intreaba la cine sa apeleze pentru un credit urgent, sa mearga la o banca ori la o institutie nebancara?
Pentru a solicita o suma de bani imprumut, exista varianta creditelor bancare ori a celor nebancare. Fara garantii, puteti obtine si de la banci un credit, in cuantum mai mic e adevarat.
In piata financiara poti solicita credite de consum atat de la banci cat si de la IFN-uri. Care-i diferenta? Principala diferenta deriva din acceptarea clientilor. Banca este mai restricitva in eligibilitate decat IFN-ul. Apoi, mai se pune si problema timpului de acordare, mult mai scurt la IFN, si nu in ultimul timp, este vorba de drumul pe care trebuie sa-l faci la banca pentru semnarea contractului de credit. Bancile inca nu ofera online credite. Doar IFN-urile.
La cine sa apelezi pentru o suma de bani imprumut fara garantii? Depinde de pozitia ta in raport cu bancile in primul rand (daca au un istoric bun vis-a-vis de creditare, daca ai un scoring bun in Biroul de Credit, etc), depinde de bonitatea ta (capacitatea de a-ti rambursa la timp creditul contractat), depinde de celelalte conditi prevazute la accesare de catre banci.
Ei bine, daca treci printr-o perioada dificila din punct de vedere financiar, si ai nevoie de un imprumut de bani, chiar daca nu in cuantum ridicat, trebuie sa-ti faci inainte calculele si sa vezi pentru ce fel de credit poti sa aplici.
In ultima vreme, cu exceptia accesarii care la banca nu se poate face online, conditiile de accesare ale bancilor s-au simplificat destul de tare. Acest lucru s-a datorat in special faptului ca bancile nu mai solicita adeverinta de venit, clientul putand opta pentru acordul ca banca sa-i verifice veniturile in baza de date ANAF.
Credite urgente fara garantii in 2018 poti accesa asadar atat de la banca cat si de la IFN (afla ce reprezinta un IFN).
Actele necesare pentru accesarea unui credit sunt de regula urmatoarele: cartea de identitate, o dovada de venit (ori acordul de consultare a bazei de date ANAF), extras de cont, dovada ca ai vechime in munca (lucru solicitat atat la banci cat si la unele IFN-uri), etc.
Nu este suficient sa prezinti buletinul pentru a obtine un credit rapid, nici macar nebancar. Trebuie sa faci dovada unor venituri certe. La IFN ti se solicita in unele cazuri doar extrasul de cont unde iti incasezi veniturile.
Dupa cum stiti probabil, BNR intentioneaza inasprirea conditiilor de acordare a acreditelor, atat bancare cat si nebancare, atat de consum cat si ipotecare. In aceasta privinta se discuta deja de scaderea drastica a gradului de indatorare.
Revenind la oprtunitatile de imprumut, trebuie sa stiti ca bancile ofera de regula dobanzi mai mici pentru conditii de eligibilitate mai dure, mai dificil de indeplinit, pe cand IFN-urile sunt mai permisive, insa, dobanzile practicate sunt mult mai mari, uneori chiar foarte mari (in cazul microcreditelor).
Mai conteaza apoi si suma pe care doresti sa o imprumuti. Nu sunt multe IFN-urile care acorda credite mari pe termen lung. Nu zicem ca nu sunt deloc. Iata cateva exemple la indemana de IFN-uri ce acorda credite mari pe termen lung: BRD Finance, BT Direct, Cetelem, TBI Credit, Easy Credit, Provident, etc.
Acum, noi am mers cu analiza in paralele, presupunand ca tu te poti califica atat la banci cat si la IFN-uri pentru un imprumut. In fapt, sunt foarte multi oameni care nu se califica deloc pentru un credit bancar. Cel putin cei peste 600.000 de restantieri existenti la ora actuala in Romania, nu sunt eligibili pentru un credit bancar. Asta pentru ca, din start, bancile interzic accesul restatierilor la creditele lor.
Deci, daca ai un venit mic, daca figurezi in Biroul de Credit (BC), daca nu ai o vechime mare in munca, daca ai o familie numeroasa, atunci te califici mai degraba pentru un imprumut nebancar.
Apoi, bancile solicita de regula si coedbitori pentru creditul acordat. Pe cand IFN-urile nu se incurca cu garanti, nici cu garantii. Pentru creditele rapide nebancare nu ai nevoie de codebitori. Verificarea veniturilor insa este obligatorie indiferent ca te adresezi unei banci ori unui IFN pentru a solicita un imprumut.
Timpul de acordare a unui credit este mai mic la un IFN decat la o banca.
Accesul se face mult mai usor la IFN decat la banca. Aproape toate IFN-urile au sisteme online de acordare a creditelor, cu calculatoare de credite.
Un alt avantaj al imprumuturilor nebancar este reprezentat de costurile fixe. De regula, dobanda practica de societatile nebancare pentru produsele lor este fixa, comisioanele sunt cunoscute de la inceput. Plus ca, creditele nebancare se acorda in marea lor majoritate in lei. Luand in calcul si dobanda fixa, putem spune ca in acest sens clientii nu sunt afectati de cursul de schimb ori de alte variatii nefericite (cum ar fi cresterea ROBOR-ului ca tot este aceasta disperare in piata legata de cresterea foarte rapida a acestui indice).