Curatenia de sezon. Schimbarea hainelor. Schimbarea cuverturilor. Curatenia locuintei. Boxa, garajul, pivnita.

A face mare curatenie in casa este poate lucrul cel mai obositor si mai plictisitor din lume. in general, se vorbeste de curatenia zilnica, de cea saptamanala si de cea lunara. Dar exista si o categorie de curatenie si de lucrari casnice denumite „de sezon”, ce se efectueaza doar sau cu precadere la schimbarea anotimpului.

Iata care sunt acestea si cateva recomandari legate de efectuarea lor.

Cand se trece de la un sezon la altul, de la frig la cald si viceversa, lucrarile de curatenie de sezon ce se vor efectua in casa sunt:

Efectuarea schimbarii de sezon in dulapuri

Trebuie sa devina accesibile hainele si lenjeria utile sezonului ce isi intra in drepturi. in acelasi timp, se depoziteaza lucrurile din sezionul ce deabia a trecut.

Este vorba de o operatiune lunga si anevoioasa. Cere efort deoarece depinde de exigenta recuperarii unui spatiu cat mai mare in dulapuri. in timp ce se efectueaza o asemenea activitate, se recomanda aerisirea si stergerea de praf, dezinfectarea si parfumarea rafturilor si sertarelor dulapului.

Este un bun moment pentru a profita de selectarea si aranjarea pieselor de imbracaminte pe care le avem. Daca un lucru nu ne mai place sau nu se mai potriveste cu talia noastra, putem sa-l daruim celui ce are mai mare nevoie de el.

Plapumele, paturile, cuverturile, cearceafurile din flanela

La trecerea de la sezonul rece la cel cald, acestea vor fi spalate (acasa sau date la curatatorie) si apoi repuse ordonat in pungi mari de nylon sau cutii bine inchise, pentru a le feri de praf. Este o adevarata placere ca atunci cand vom avea din nou nevoie de ele sa le gasim curate si puse ordonat, gata de a fi folosite.

Saltelele

Vor fi intoarse pe partea opusa. Unele dintre ele sunt prevazute cu o parte specifica pentri vara, alta pentru iarna. Este momentul sa fie scoase afara, la aer, daca sunt din poliuretan sau cu arcuri, sa fie aspirate daca sunt din plante, iar husele spalate daca acestea sunt detasabile.

Curatenia si rearanjarea debaralei si a camarii

Este o operatiune necesara oricarei locuinte. Pe termen mai lung, dupa 4-5 luni de zile, debaraua si camara sunt locurile ce cad cel mai usor prada dezordinii. Cu cat se lasa mai mult timp neoranduite, cu atat va fi mai dificil de pus toate lucrurile (unele foarte marunte) la locul lor.

Boxa, garajul, pivniota

Se va face curatenie si ordine si in aceste spatii, uneori foarte aglomerate, cautand sa se arunce obiectele inutile sau deteriorate, care tin doar locul ocupat si nu servesc la nimic.

Desigur, curatenia de sezon cere un mare efort din partea organsimului, fiind urmata de o oboseala psihofizica. Motiv pentru care este indicat ca aceasta operatiune sa se efectueze pe un fond muzical. Daca avem posibilitatea sa ascultam prin castile fixate pe urechi muzica preferata, gesturile noastre vor fi mai energice.

Sa nu uitam ca a face curatenie inseamna si miscare, deci pierdere de calorii. in plus, daca ne-am achizitionat instrumente de curatenie moderne si aspectuoase, o parte din oboseala poate fi anulata.