Cum sa ingrijim bucataria. Trucuri folositoare in bucatarie. Pastrarea vaselor. Aranjarea vaselor. Modul de organziare al lucrurilor in bucatarie.
Bucataria este laboratorul casei, unde se prepara mancarurile de care depind in mare masura sanatatea familiei. In bucatarie, mai mult decat oriunde, trebuie sa domneasca ordine si curatenie desavarsita. Fiecare obiect trebuie sa aiba un loc si intotdeauna sa fie asezate toate la locurile lor.
Alegerea locurilor trebuie sa fie bine chibzuita pentru ca atunci cand ne trebuie un obiect sa-l avem la indemana. Vom organiza bucataria dupa nevoile noastre si dupa spatiul de care dispunem. Orice coltisor sau perete liber al bucatariei trebuie folosit. Facem cate un ungher acoperit pentru diverse obiecte care nu trebuiesc tinute la vedere. Pe pereti instalam cat mai multe policioare si cuiere, pe care tinem lucrurile utilizate frecvent sau care nu-si gasesc locul in dulapuri. De asemenea, un lucru foarte important pentru bucatarie este acela de a avea o lumina foarte buna in spatiul de lucru.
Vasele de bucatarie trebuie completate sau inlocuite din cand in cand. Cele mai bune vase pentru gatitul mancarii sunt vasele de Jena. Atunci cand spalam vasele este bine sa evitam lasarea acestora la “inmuiat” in detergent; in timp detergentul intra in porii vaselor si vom servi in aceste vase mancare cu un continut destul de ridicat de substante chimice.
Vasele se spala, de asemenea, in ordinea murdariei. Astfel, primele se spala vasele care sunt mai putin murdare, incepand cu paharele, linguritele, apoi tacamurile. Apa trebuie sa fie cat mai fierbinte.
Pentru curatatul cratitelor, tigailor si tacamurilor de bucatarie, ne folosim de tarate amestecate cu putina apa clocotita, o lingura de sare, doua linguri de otet. Acest amestec scoate grasimea si lustruieste vasele. Vasele se limpezesc cu apa clocotita. Vasele din alama, cupru, fonta, aluminiu se curata foarte bine cu un amestec alcatuit din aceasi compozitie amintita mai sus, mai putin taratele, care se inlocuiesc cu faina, pentru a face o compozitie mai fina care sa nu duca la aparitia unor zgarieturi pe astfel de materiale, usor mai moi.
Cateva trucuri folositoare in bucatarie:
paharele nu se pun la uscat unul peste altul
farfuriile si tacamurile este bine sa le lasam sa se usuce in voia lor, dupa spalare; este mult mai igienic decat sa le stergem
cutitele nu le punem in apa fierbinte deoarece se desprinde manerul; daca s-au patat le frecam cu un dop de vin inmuiat in otet
mirosul de peste, ceapa de pe vase dispare daca le spalam in apa fierbinte cu detergent si le clatim intens cu apa rece
trebuie sa fim atenti la furculite; acestea se vor spala cu o perie pentru a evita ramanerea unor resturi de mancare
vasele de pamant trebuiesc fierte din cand in cand in apa clocotita cca 15 minute, pentru a scapa de mirosul de mancare ce se instaleaza in ele
fundurile de lemn, plansetele de aluat, sucitorul, in general obiectele de lemn, le spalam in apa fierbinte cu putin detergent si le frecam cu o sarma de vase sau cu un material grunjos (sare, nisip, malai); din cand in cand este bine ca aceste vase sa fie clatite in apa de var care albeste lemnul; de asemenea, este important ca aceste vase sa fie foarte bine uscate inainte de a fi refolosite.
dulapurile si sertarele trebuiesc curatate din cand in cand: slapate, uscate, imbracate in hartie alba
gunoiul nu trebuie sa stea mai mult de cateva ore in bucatarie, fiind un foarte mare focar de infectie; cand curatam legumele, fructele o facem intr-o punga sau pe un ziar (in cazul in care nu avem un tocator de resturi) si ducem imediat la lada de gunoiu.
mancarea nu este bine a se pastra in vasul in care a fost gatita, decat daca a fost preparata in vasele de Jena
podeaua bucatariei trebuie maturata ori de cate ori scapam ceva pe jos, ca sa nu calcam in gunoi, care se lipeste pe picioarele si este dus in restul casei; podeaua este bine sa fie spalata dupa ce gatim in bucatarie.
este bine sa avem in bucatarie toate cele necesare, in ideea de a nu adapta unele obiecte pentru o folosinta neadaptata; nu facem oua ochiuri intr-o oala de 5 Kg si nu mestecam cu furculita in vasele de teflon.
este bine sa avem in bucatarie un cantar digital; nu este scump si ne este folositor, mai ales daca suntem incepatori in ale bucatariei si dorim sa incercam tot felul de retete; nu este bine sa avem in cap ideea ca ne descurcam din ochi cu cantitatile.
aerisirea bucatariei este foarte importanta; mai mult decat orice incapere, bucataria trebuie aerisita, facand sa circule prin ea un curent de aer, pentru a scoate mirosurile.
este bine sa evitam oboseala in bucatarie si sa incercam sa facem unele activitati in pozitii comode: curatatul legumelor de exemplu este o activitate care nu necesita o pozitie cocosata la masa de lucru; aceasta operatie poate fi facuta si stand comod pe un scaun. De asemenea, este foarte bine sa avem masa, scaunele si blatul de lucru la o pozitie corepunzatoare staturii noastre.