Cum ne organizam la cumparaturi este o intrebare frecventa atunci cand trebuie sa facem economii sau sa ne ducem existenta de la o zi la alta.

Pentru a administra bine bugetul gospodariei, cumparaturile trebuiesc facute cu multa chibzuiala:

– facem provizii de alimente care nu se alerteaza, cautand sa avem totdeauna in casa rezerve de faina, malai, drojdie de bere, paste fainoase, biscuiti, zahar, gem, dulceata, orez, gris, legume uscate sau congelate, oua, cartofi, grasime (ulei, unt, margarina), conserve;


– trebuie sa stim exact ce cantitati de alimente ne sunt necesare;
– sa plecam intotdeauna la cumparaturi cu o lista intocmita de acasa, dupa ce am facut o verificare amanuntita in depozitele de stocare (frigider, congelator, camara, dulapuri), sa vedem ce alimente s-au terminat, de ce mai avem nevoie;
– dupa ce ajungem acasa de la cumparaturi, sa ne facem o lista cu cheltuielile facute si sa ne organizam alimentele, fiecare la locul lui, evitand neoranduiala in bucatarie sau in camara;
– este bine sa tinem intr-un carnet evidenta zilnica a cheltuielilor facute. Cand luam salariul trebuie sa punem de o parte o anumita suma de rezerva, pentru momente neprevazute (evenimente nefericite, ca de exemplu, imbolnavirea brusca a unui copil sau a unui alt membru al familiei, plata unor facturi neanuntate din vreme). Trebuie sa stim care este suma cheltuielilor fixe lunare: chirie, lumina, combustibil, apa, abonamente diverse, etc. Dupa aceea, trebuie sa ne alocam niste sume pentru alimente, haine, incaltaminte; aceste sume chiar daca nu sunt fixe, trebuie sa fie incadrate in posibilitatile noastre financiare. Din aceste sume variabile alocate, putem sa facem unele economi, daca ne organizam constiincios cumparaturile, in sensul de a nu cumpara de la primul supermarket intalnit, ci de a merge acolo unde pretul este mai bun, chiar daca necesita un anumit efort pentru deplasare. De foarte multe ori, chiar deplasarea cu un mijloc de transport platit, cum sunt mijloacele de transport in comun, si uneori, chiar taxiurile, merita deplasarea la un supermarket aflat la o distanta mai mare, de unde va puteti achizitiona o cantitate mai mare de diverse produse, la niste preturi mult mai rezonabile decat cele ale magazinului de cartier.

Un aspect important care trebuie avut in vedere atunci cand se face o lista de cumparaturi pentru alimente, este acela al completarii necesarului calitativ si cantitativ al familiei. Nu este indicat sa cumparam un produs doar pentru faptul ca este cu 10% mai ieftin decat altul, atata timp cat cel ieftin expira a doua zi, sau prezinta niste semne care nu inspira o calitate adecvata. Trebuie sa va ganditi ca acest fapt poate sa va determine la niste cheltuieli suplimentare pentru repararea stricaiunilor pricinuite de ingurgitarea unui aliment stricat sau a unuia de o calitate indoielnica. Este mai bine sa cumparam produse de calitate, decat sa cheltuim alti bani prin spitale sau pe medicamente.

Chiar daca uneori este necesara deplasarea la magazin pentru diverse cumparaturi, in special cele alimentare, nu uitati ca acum puteti comanda online, cam orice. Chiar si produsele alimentare prezinta acum un circuit online. Exista firme care se ocupa de asa ceva; sunt un fel de intermediari intre dumneavoastra si supermarketuri. Trebuie doar sa intrati pe internet sa va selectati produsele dorite si ei merg si le achizitioneaza pentru dumneavoastra.

Oricum ar fi, sunt cateva produse pe care le recomand a le achizitiona prin intermediul internetului: cartile (nu este placut sa mergi intr-o librarie si sa stai ore in sir in picioarele ca sa aflii ultimele noutati sau sa-ti alegi o carte), o alta categorie o reprezinta haine, insa, aici exista o mare nesiguranta in alegerea masurilor, nu v-as sfatui s-o faceti decat daca sunteti absolut sigur de masura sau exista posibilitatea returnari acelor produse sau a inlocuirii lor cu alte marimi. O alta categorie de produse achizitionabile prin internet este aceea a elctronicelor si electrocasnicelor. Aici nu mai exista riscuri, daca cumparati de la niste magazine cunoscute sau cel putin cu oarecare garantie de imagine. Trebuie sa stiti ca si la cumparaturile online vi se asigura garantie, pe care o primiti odata cu produsul.