Ceaiul. Macerat. Infuzie. Decoct. Tinctura. Sirop. Alifie.

Consta în plante medicinale uscate si taiate la 1-2 cm în cazul în care este vorba de tulpina, frunze si flori sau macinate în cazul radacinilor. ATENTIE: Feriti-va de ceaiuri combinatii de plante medicinale tocate marunt deoarece majoritatea plantelor medicinale îsi pierd uleiurile volatile prin tocare.

Vi se va spune ca asa se amesteca mai bine dar nu asta este cel mai important, oricum s-ar putea ca astfel sa cumparati uneori pe bani grei fân tocat sau o combinatie din 14 plante care de fapt sunt doar cel mult 3. Plantele trebuie sa fie uscate pastrându-si culoarea lor naturala si în ceai sa se distinga flori, frunzulite, bucati de radacina daca e cazul, mirosul fiind caracteristic plantelor constituente. Ceaiurile se ambaleaza doar în cosuri de hârtie sau cutii de carton si sunt valabile cel mult 2 ani din perioada în care au fost recoltate, nu cumparati plante medicinale expuse direct la aer, agenti poluanti, mâinile vânzatorilor sau cumparatorilor, razelor solare sau ploilor, fara ambalaj chiar daca asa vedeti mai bine ce cumparati. În cazul in care cel care vinde vi se prezinta ca fiind doctor, profesor, biolog sau cu un alt titlu, testati-i cunostintele cu o intrebare pe care un doctor nu are cum sa nu o cunoasca (o formula chimica, o parte anatomica mai in detaliu, o boala sau o clasa de medicamente etc.) o sa va dati seama ca d-voastra sunteti mai doctor ca si el/ ea, cartile de vizita si chiar copiile diplomelor pot fi false, uneori doctorul profesor universitar neavand mai mult de 8 clase trase de par… In speranta ca v-am ferit de tepe, va rugam sa ne semnalizati orice intamplare de genul acesta, vom face o pagina doar cu asa ceva pentru a-i feri pe altii; desi omul trebuie sa invete din propriile greseli…

Din plante medicinale puteti obtine:

Macerat: este solutia extractiva apoasa cea mai simpla obtinuta din plante la temperatura mediului ambiant. Acest procedeu este indicat pentru speciile care contin principii active care se extrag la rece, ca de exemplu Nalba Mare, Inul, Vâscul. Materia prima vegetala fragmentata sau întreaga se mentine în contact cu cantitatea de apa potabila prescrisa un timp de 1-12 ore, agitând din când în când. Se filtreaza prin tifon si se administreaza în aceeasi zi.

Infuzie: se recomanda, de obicei, a fi preparata din flori sau din partile de planta cu tesuturi friabile. Materia prima fragmentata se umecteaza cu 3 parti de apa, lasându-se repaus 5 minute. Dupa acest timp, plantele umectate se adauga într-un vas smaltuit cu apa la fierbere, acoperit cu capac. Vasul se mentine 5 minute pe o baie de apa la fierbere, apoi se lasa în repaus 15-30 minute. Se filtreaza printr-un tifon care se stoarce usor.

Decoct: este tot o solutie extractiva apoasa obtinuta la cald din materia prima vegetala fragmentata, umectata la fel ca în cazul infuziei, dar mentinuta la fierbere cu cantitatea de apa prescrisa, timp de 15-30 minute, la foc domol sau pe o baie de apa în clocot. Solutia extractiva apoasa astfel obtinuta se filtreaza fierbinte, apoi peste plante se mai adauga o cantitate de apa fierbinte pentru a completa pierderile prin evaporare. Acest procedeu se întrebuinteaza în special în cazul materiilor prime vegetale cu consistenta dura: radacini, scoarte, fructe si seminte.
Toate aceste tipuri de solutii extractive apoase se prepara pentru maximum o zi si se administreaza îndulcite cu miere, neîndulcite sau îndulcite cu zaharina sau ciclamat în cazul diabeticilor sau celor care sufera de diaree.

Tinctura: este o solutie extractiva hidroalcoolica obtinuta la temperatura camerei, în medicina casnica, aceasta forma farmaceutica se obtine, de obicei, prin macerarea materiei prime în alcool etilic diluat 40-70°, timp de cca. 7 zile, dupa care urmeaza filtrarea. Se administreaza sub forma de picaturi în putina apa sau ceai.

Sirop: face parte din categoria solutiilor extractive apoase, se obtine din macerate, infuzii, decocturi sau sucuri de plante la care se adauga cel putin 60% zahar, care asigura o buna conservare în timp. În siropuri se pot adauga tincturi sau alte substante medicamentoase care le mareste eficienta.

Alifie: se obtine prin fierberea timp de 5-10 minute a unei plante medicinale sau amestec în osânza topita, margarina vegetala sau într-un amestec din aceste doua. Dupa fierbere se lasa 24 de ore la rece, încalzind-se din nou si filtrându-se.
Pentru consistenta si aspect se pot adauga ceara de albine, lanolina, glicerina, parfum, conservanti etc.