Ce reprezinta IFN? Ce sume maxime pot imprumuta de la IFN? Pot obtine imprumut de la IFN daca am restante la banca?

IFN-ul este o institutie financiara nebancara care ofera credite. Motivul pentru care ati putea opta pentru un imprumut ipotecar sau de alta natura (credit de nevoi personale) la o astfel de institutie, in detrimentul bancilor ar fi faptul ca puteti beneficia de avantajele standard oferite de banca, dar si de avantajele specifice puse la dispozitie de un IFN.

creditfix.ro

Institutiile financiare nebancare sunt institutii reglementate, ca si bancile, de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Un IFN poate functiona doar cu autorizarea BNR, pe toata desfasurarea activitatii unei astfel de institutii, aceasta fiind monitorizata de catre BNR.
Acordarea imprumuturilor nebancare este o activitate stabilita prin lege, iar functionarea institutiilor financiare nebancare este deasemenea reglementata prin lege.
Conditia minima pe care trebuie s-o indeplineasca un IFN pentru a acorda credite ipotecare nebancare este aceea a unui capital social de minim 6 milioane de euro, adica de 5 ori mai mult decat al unui IFN care nu acorda credite ipotecare.

Actionarii unui IFN trebuie sa indeplineasca o serie de conditii de calitate si stabilitate financiara. Aceste conditii sunt asemanatoare cu cele ale bancilor, iar BNR avizeaza indeplinirea acestor conditii.

Ce suma maxim putem obtine de la astfel de institutii?

Aceasta suma se calculeaza proportional cu veniturile lunare ale fiecarui individ in parte, dar si in functie de valoarea imobilului adus in garantie, daca este cazul unui credit imobiliar (ipotecar). Valoarea creditului si implicit a ratelor lunare se stabilisc in functie de veniturile lunare.

Creditele se pot obtine dupa depunerea documentelor necesare. Procesul de evaluare si verificare a actelor, inclusiv semnarea contractelor, nu dureaza mai mult de 7 zile pentru creditele ipotecare nebancare si poate ajunge pana la 48 de ore, pentru creditele de nevoi personale.

Dobanzile practicate de IFN la creditele nebancare variaza de la 9-10 % pentru creditele ipotecare de achizitie si poate ajunge pana la 75-80% pentru creditele de nevoi personale. Este cert ca dobanzile practicate de institutiile financiare nebancare sunt mult mai mari decat cele practicate de banci, cel putin pe segmentul creditelor rapide, de nevoi personale. Problema bancilor deriva din greutatea cu care acorda imprumuturile, cerintele specifice practicate de acestea si mai ales de faptul ca dureaza foarte mult analiza dosarelor in vederea contractarii unui credit.

Evident, in categoria celor care apeleaza la creditele nebancare sunt si persoane care apar inscrise in Biroul de Credite, ca rai platnici ai bancilor. Acestor restantieri, bancile nu le mai acorda imprumuturi, insa institutiile financiare nebancare sunt mai flexibile.

Daca ar fi sa enumeram avantajele creditelor nebancare (fie ele credite ipotecare sau de nevoi personale) in comparatie cu cele ale bancilor, acestea ar fi:

– un IFN ofera posibilitatea ca individul sa-si aleaga banca cu care vrea sa lucreze, astfel ca acesta nu trebuie sa fie blocat in politica de costuri ale unei banci;

– adaptarea creditului si a derularii acestuia pe o perioada stabilita, in functie de veniturile clientului si de nevoile acestuia;

– IFN-urile au avantajul de a se axa mai mult pe analiza unui dosar de credit; unele institutii financiare nebancare evalueaza inclusiv venituri din strainatate, chiar daca contractul de munca are o perioada determinata;

– o transparenta mai mare in privinta costurilor si riscurilor asumate si o buna comunicare pe durata derularii creditului;

– durata redusa a analizei dosarelor in vederea acordarii creditelor nebancare, fie ele ipotecare sau de nevoi personale;

– un alt avantaj major al imprumuturilor nebancare il reprezinta ratele fixe. Romanii sunt in general speriati de dobanzile variabile la credite si pe buna dreptate, avand in vedere marea variatie a euriborului si a celorlalti coeficienti valutari.

In ultima vreme tot mai multe institutii financiare nebancare au pus la dispozitie formulare online, pe care clientii le pot completa in vederea obtinerii unui credit, astfel ca, s-a realizat si o mai mare flexibilitate in privinta inlesnirii evaluarii precum si a faptului ca tot online clientii isi pot calcula ratele lunare sau saptamanale ale creditelor; in functie de venitul pe care-l au pot afla suma maxima de bani pe care o pot lua imprumut si alte informatii utile pentru clienti.
Nu mai vorbim ca exista institutii financiare nebancare care in urma completarii unui formular online, prin care iti exprimi dorinta accesarii unui credit, acestea isi trimit colaboratorii la tine acasa, deci nu mai este nevoie sa va deplasati si sa pierdeti timp pretios.

Deci, varianta online a creditelor nebancare pare sa fie una care vine in sprijinul consumatorului de rand.

Faptul ca unele institutii nebancare acorda imprumuturi chiar si in conditiile in care esti restantier la banci, fiind inscris in Biroul de Credite ca rau platnic, reprezinta o punte de salvare pentru foarte multi oameni.

Sa nu uitam ca in prezent, in Romania, sunt mai mult de 200 000 de cetateni datornici, restantieri la banci, suma datorata fiind mai mare de 30 miliarde de lei.

Nu toate institutiile financiare nebancare acorda credite restantierilor, rau platnicilor, insa, sunt si institutii care o fac.

Imprumuturile nebancare sunt in esenta o posibilitate de a face rost de bani atunci cand te afli intr-un impas financiar, atunci cand ai nevoie de bani.

Daca ne gandim ca o inmormantare costa 2000 – 5000 de lei, un botez depaseste aceasta suma, nemaivorbind de nunti. Orice eveniment fericit sau nefericit poate genera o nevoie urgenta de bani. Singura posibilitate rapida de a face rost de bani, atata timp cat nu doriti sa aveti de-a face cu camatarii si rudele nu va ajuta, raman institutiile financiare nebancare, adica IFN-urile.