Ce credit pot obtine cu venitul meu? Stiri despre creditele bancare. Calculator rate bancare.

Orice persoana poate obtine un credit care, in general se raporteaza la venitul lunar ar respectivului, fiind proportional cu acesta, constanta de proportionalitate variind in functie de fiecare banca in parte. In acord cu noile reglementari in domeniu, bancile isi pot stabili singure gradul de indatorare.

creditfix.ro

In general, pentru persoanele cu venituri mai mari, bancile accepta un grad de indatorare mai ridicat. Singura “grija” a bancilor este ca dupa plata ratelor, venitul ramas la dispozitia clientului sa fie suficient ca sa acopere cheltuielile curente.

Venitul luat in calcul de banci pentru acordarea creditului – numit si venit disponibil – se determina prin scaderea cheltuielilor de subzistenta din venitul total incasat de client. Nivelul acestor costuri se determina de la caz la caz pentru fiecare client, in functie de numarul membrilor de familie.

In acest sens, fiecare banca stabileste un cost fix pe membru de familie. De exemplu, daca acest cost este de 250 lei, la o familie cu patru persoane care castiga 2.000 lei pe luna, banca va lua in calcul doar 1.000 lei (2.000-250×4).

Acesta este venitul disponibil la care se aplica procentul corespunzator gradului de indatorare admis de banca, pentru a determina rata lunara maxima. La cazul de mai sus, daca banca accepta un grad de indatorare de 50%, atunci familia respectiva va putea plati o rata maxima de 500 lei.

Cea mai simpla solutie pentru a obtine un imprumut cat mai mare este extinderea perioadei de rambursare. Scadenta maxima la creditele ipotecare a ajuns in prezent la 40 ani.

Ca regula generala, trebuie sa va informati inainte de a contracta un credit. Internetul este impanzit de calculatoare de credit. Fiecare banca, la randul ei, prin site-ul propriu are un calculator de credit, in timp real, unde puteti afla valoarea creditului maxim pe care-l puteti contracta, raportandu-va la veniturile dumneavoastra lunare.