Cele 6 mituri despre curatenie sunt cunoscute de noi, insa de cele mai multe ori uitam de ele. Mentinerea curatenie este dificila, dar merita.
De multe ori ne este mai usor sa urmam cateva reguli simple in curatarea casei. Din pacate, unele sfaturi ale bunicii nu sunt doar ineficiente, ci si daunatoare sau costisitoare. Cum de au devenit acestea atat de utilizate si cum s-au transformat in mituri ale curateniei?
Iata cateva raspunsuri, precum si rezolvarile corecte ale problemelor.
1 Geamurile se curata cel mai bine cu ziar
Fals! Acesta este, probabil, cel mai raspandit si neadevarat mit in ceea ce priveste curatenia. In combinatie cu alcoolul, apa sau solutiile de curatat, ziarul va lasa fara indoiala urme de vopsea pe geamuri. Acestea pot aparea in forma de dare, dungi sau pot fi aproape insesizabile pana la prima ploaie. De asemenea, exista riscul ca vopseaua tipografica sa se imprime pe rama geamului si, in functie de materialul acesteia, sa devina foarte greu de curatat. Foloseste o carpa alba din bumbac sau servetele de hartie. Acestea se vor murdari mai repede, fiind nevoie sa le inlocuiesti destul de des cu unele proaspete, insa rezultatul este sigur si impecabil. De asemenea, folosind materialul potrivit, reduci substantial nevoia de a folosi un produs de curatat. Un amestec din parti egale apa si otet este suficient pentru a curata geamurile, oglinzile sau alte suprafete din sticla din casa ta.
2 Covoarele nu trebuie curatate prea des, deoarece se strica
In acest caz care ar fi alternativa? Intarirea fibrelor covorului cu cat mai multa mizerie? Nicidecum! Cel mai important este sa cureti covorul in functie de tipul de murdarie sau de pata. Urmeaza intotdeauna instructiunile de utilizare notate pe produsele de curatat. De asemenea, asigura-te ca metoda pe care o folosesti este potrivita cu materialul din care este confectionat covorul. Iata cateva sfaturi:
curata petele de indata ce s-au format;
dupa ce ai aplicat osolutie de curatat , aspira din nou (dupa uscarea covorului);
in cazul in care apelezi la o fima de curatenie, stabileste tipul de curatare si durata in functie de materialul covorului; de asemenea, nu folosi niciodata covorul umed; asigura-te ca este uscat inainte ca echipa sa plece de la tine de acasa;
cere firmei de curatenie sa iti spele covorul prin metoda semiumeda, respectiv cu spuma uscata. Este cea mai eficienta si cea mai utila metoda de spalare mecanica.
evita sa bati covorul foarte des; aceasta metoda agresiva poate duce la distrugerea tesaturii. Solicita firmei de curatenie sa foloseasca un aspirator cu electrobatator sa unul cu perie cilindrica.
Un covor intretinut va fi intotdeauna mai usor de curatat si nu se va transforma intr-o adevarata sursa de acarieni si microbi.
3 Fixativul curata cu succes petele de cerneala
Partial adevarat! Aceasta metoda nu prea mai functioneaza. In urma cu mai multi ani, principiul se baza pe continutul bogat in alcool al fixativului, alcoolul fiind cel care curata petele de cerneala. Astazi pe piata au aparut din ce in ce mai multe produse cu o cantitate redusa de alcool sau chiar unele produse pentru fixarea parului fara alcool. Verifica eticheta produsului inainte de a-l aplica peste o pata. In cazul in care acesta nu contine alcool, te poti orienta catre un deodorant sau catre o sticluta cu pulverizator incarcata cu alcool de uz casnic.
4 Daca las vasele nespalate in chiuveta, vor deveni mai murdare
Adevarat! Indiferent de natura alimentelor, resturile de mancare vor fermenta si vor dezvolta bacterii extrem de periculoase. Desi nu se observa, mirosul emanat de vasele murdare explica foarte usor acest fenomen. In plus, mancarea intarita va fi mult mai greu de curatat, de cele mai multe ori curatarea devenind superficiala, in vreme ce pe vesela urmele de alimente inca persista. In cazul in care te gandesti ca poti amana spalatul vaselor prin umplerea chiuvetei cu apa, realizezi o greseala si mai mare. Mediul umed este cel mai potrivit pentru inmultirea microbilor si bacteriilor. In momentul in care apa contaminata intra in contact cu buretele de vase, blatul de bucatarie sau alte suprafete, este necesara dezinfectarea acestora. Prin urmare, daca vrei sa amani putin aceasta activitate, curata bine resturile din farfurii si depoziteaza-le fara a adauga apa.
5 Clorul este cea mai buna solutie de curatat
Gresit! Atat clorul, cat si cloramina sunt substante dezinfectante, nu de curatare a murdariei. Poti adauga putin clor in apa cu care speli pe jos, alaturi de detergentul special, insa nu te baza doar pe acesta pentru curatarea prafului sau a grasimii. Clorul mai poate fi folosit pentru combaterea mucagaiului sau pentru curatarea masinii de spalat. Clorul se va folosi intotdeauna diluat, si nu in stare pura deoarece vaporii sunt toxici, iar substanta pura poate afecta pielea grav. Foloseste manusi de protectie si dilueaza o cantitate moderata de clor in apa cu care cureti (10 – 20 ml).
Atentie! Clorul decoloreaza. Chiar si o picatura atinsa pe materialele textile va duce la ruinarea acestora, deoarece clorul elimina culorile instantaneu. Din pacate, hainele respective nu mai pot fi recuperate.
6 Daca dublez cantitatea de detergent, maresc si puterea de curatare
Gresit! O cantitate mai mare de detergent va produce mai multa spuma si deci, mai multa munca. Fie ca vorbim de detergentul pentru covoare, gresie sau vase, regula este aceeasi. Surplusul strica! Atunci cand speli pe jos cu o solutie care contine
prea mult detergent, iti va fi aproape imposibil sa clatesti zona astfel incat sa elimini surplusul. In continuare, acesta va forma o pelicula alunecoasa, care va aduna mult mai usor praful si microbii, ducand la o murdarire mult mai rapida a suprafetei.
Un alt risc apare in momentul in care in locuinta sunt copii mici sau animale de companie care pot intra usor in contact cu zonele incarcate de substante chimice. Prin urmare, foloseste strict cantitatea de solutie recomandata pe eticheta produsului.